Linkovi

Johnson i Scholz: Putin i pristalice osjetit će posljedice 


Arhiv - Johnson i Scholz
Arhiv - Johnson i Scholz

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da su napadi na civile u Buči i Irpinu kod Kijeva dokaz da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini.

Johnson je rekao da će, kao odgovor, Britanija pojačati sankcije i vojnu pomoć.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da izgladnim Putinovu ratnu mašineriju. Osnažujemo sankcije i vojnu podršku. Pojačaćemo paket humanitarne podrške kako bismo pomogli ljudima na terenu", rekao je britanski premijer.

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je ukrajinske navode o napadima na civile, rekavši da su snimci i fotografije na kojima se vide mrtva tijela u Buči, kako je precizirano, još jedna provokacija Kijeva.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da će se zapadni saveznici usaglasiti o daljim sankcijama Rusiji u narednim danima zbog invazije na Ukrajinu i, kako je ukazao, zvjerstava koje su počinile ruske trupe u gradu u blizini Kijeva.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegove pristalice osjetiće posljedice svojih postupaka. Nastavićemo da stavljamo oružje na raspolaganje Ukrajini kako bi se zemlja mogla braniti od ruske invazije", poručio je on.

Ukrajinski tužioci istražuju mogući ratni zločin Rusije pošto je u gradu Buča, nadomak Kijeva, pronađeno 410 tijela, a od kojih je 140 do sada pregledano, izjavila je Irina Venediktova.

Ruske snage su se povukle iz oblasti Kijeva i otpočele su grupisanje u istočnoj Ukrajini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG