Linkovi

Putin: Rusija će prestati sa napadima kada Zapad ispuni zahtjeve


Spasioci rade među ostacima zgrada uništenih zračnim napadom u Dnjepru u Ukrajini, 11. marta 2022.
Spasioci rade među ostacima zgrada uništenih zračnim napadom u Dnjepru u Ukrajini, 11. marta 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ima "nekavog napretka" u pregovorima Moskve i Kijeva, ali da će sukob u Ukrajini biti okončan kada Zapad bude ispunio zahtjeve Rusije.

Na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Kremlju, Putin je rekao da zapadne sankcije neće zaustaviti razvoj Rusije, već da će je ojačati.

Putin kaže da se pregovori sa ukrajinskom stranom vode praktično svakodnevno.

"Ima pozitivnih pomaka, tako mi kažu naši pregovarači", rekao je predsednik Rusije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sastali su se u četvrtak, što je bio i prvi susret dvije strane na visokom nivou od početka rata, ali nikakav dogovor nije postignut.

Kremlj je saopštio da će se sukob u Ukrajini završiti onda kada Zapad bude ispunio zahtjeve koje je Rusija nekoliko puta iznosila u vezi sa ubijanjem civila u istočnoj Ukrajini i širenjem NATO-a na istok.

"Moramo da nađemo rješenje za ova dva problema. Rusija je formulisala konkretne zahtjeve Ukrajini da riješi ova pitanja", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je, na pitanje kako će se kriza riješiti, odgovorio da se "nada da Ukrajina diskutuje o ruskim zahtjevima sa SAD i evropskim zemljama".

"Nadajmo se. To mora da se učini, tada će rat biti završen", rekao je on.

Rusija tvrdi da je na istoku Ukrajine počinjen genocid nad ruskim narodom, što Zapad negira.

XS
SM
MD
LG