Linkovi

Putin prijeti novim raketama, Washington odbacuje "rusku propagandu"


Ruski predsjednik Vladimir Putin govori u Moskvi
Ruski predsjednik Vladimir Putin govori u Moskvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Moskva usmjeriti novo hipersonično oružje prema Sjedinjenim Državama ako Washington rasporedi rakete srednjeg dometa u Evropi.

Putin je tokom redovnog obraćanja o stanju nacije u Moskvi govorio o novom oružju koje je Rusija razvila, uključujući i novu raketu Zirkon koja će letjeti devet puta većom brzinom od brzine zvuka i sa dometom od 1.000 kilometara.

Takođe je rekao da drugo novo oružje koje je najavio prošle godine, krstareća raketa na nuklearni pogon Burevestnik i Posejdon, podvodni dron takođe na nuklearni pogon, uspješno prolazi testove. Naglasio je da će novo oružje biti raspoređeno u Evropi, samo ako Sjedinjene Države povuku sličan potez.

Podvodni dron na nuklearni pogon
Podvodni dron na nuklearni pogon

"Rusija ne namjerava, i veoma je važno da to ponovim, da rasporedi te rakete u Evropi. Ako se proizvedu i rasporede na evropskom kontinentu, a SAD imaju takve planove, to će dramatično pogoršati situaciju u pogledu globalne bezbjednosti i predstavljati ozbiljnu pretnju za Rusiju, jer bi takve rakete mogle da stignu do Moskve za 10 do 12 minuta. To je veoma ozbiljna prijetnja. U tom slučaju, morali bi da preduzememo slične akcije".

Putin, čija je popularnost na rekordno niskom nivou, optužio je Washington da koristi izmišljene optužbe protiv Rusije da bi opravdao povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine (INF).

Američki državni sekretar Mike Pompeo je u decembru prošle godine objavio da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma, a Rusiji je dao rok od 60 dana da ponovo počne da poštuje njegove odredbe.

State Department je u srijedu odbacio Putinove izjave kao propagandu, čiji je cilj da se preusmjeri pažnja sa navodnog ruskog kršenja INF-a.

"Ocjene predsjednika Putina su nastavak ruske propagande da bi se izbjegla odgovornost za kršenje sporazuma INF", navela je portparolka State Departmenta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG