Linkovi

SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom


Potpisivanje sporazuma 1987. godine
Potpisivanje sporazuma 1987. godine

Administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa objavila je povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Američko povlačenje se očekivalo mjesecima, a uslijediće nakon višegodišnjeg spora oko ruskog pridržavanja sporazuma, prenosi AP.

Odluku je obznanio američki sekretar Mike Pompeo.

“Mi smo pružili Rusiji dovoljno vremena da se popravi i ispoštuje svoju obavezu. Rusija je odbila da preduzme bilo kakve korake da vrati stvarne i proverljive usaglašenosti tokom ovih 60 dana. Sjedinjene Države će stoga obustaviti svoje obaveze prema Ugovoru o INF-u od 2. februara. Mi ćemo Rusiji i drugim ugovornim stranama dati formalno obavještenje da se Sjedinjene Države povlače iz Ugovora o INF-u na šest meseci, shodno članu 15 ugovora. Rusija je ugrozila američke sigurnosne interese i mi ne možemo više biti ograničeni ugovorom dok ga Rusija besramno krši." rekao je Pompeo.

On je dodao i da ako se Rusija ne vrati u okvire sporazuma i ne uništi oružje koje ga narušava, sporazum će biti poništen.

Secretary of State Mike Pompeo speaks at a news conference at the State Department in Washington, Friday, Feb. 1, 2019, in Washington.
Secretary of State Mike Pompeo speaks at a news conference at the State Department in Washington, Friday, Feb. 1, 2019, in Washington.

INF je prva mjera kontrole naoružanja koja je zabranila čitavu klasu oružja. Sporazum zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih projektila koji se lansiraju sa zemlje i imaju domet od 500 do 5.500 kilometara.

Rusija poriče da je prekršila sporazum.

Trump je u oktobru upozorio da će Washington istupiti iz INF. Kako je najavljeno, SAD bi sutra trebalo da započnu šestomjesečnu proceduru za izlazak iz sporazuma.

Pompeo je u decembru rekao da će Washington dati Rusiji rok od 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma. Taj rok ističe sutra.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prije nekoliko dana pozvao Rusiju da se pridržava INF, sporazuma koji su 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG