Linkovi

Putin zabranio zapošljavanje u ambasadama "neprijateljskih zemalja"


Ruski predsjednik Vladimir Putin.
Ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ograničava broj zaposlenih Rusa ili potpuno zabranjuje zapošljavanje u ambasadama zemalja koje Moskva ocijeni kao "neprijateljske".

Putinova odluka stiže u trenutku povišenih tenzija između Moskve i Zapada, kao i protjerivanja ruskih diplomata iz SAD i zemalja EU.

Vladi se dekretom nalaže da napravi spisak zemalja koje se smatraju neprijateljskim. Zabrana zapošljavanja pogodiće ne samo ambasade tih zemalja, već i konzularna odjeljenja i druge institucije.

SAD su prošle nedjelje protjerale 10 ruskih diplomata zbog navodnog miješanja Moskve u izbore 2020. i cyber napada na software federalnih agencija.

Češka je takođe protjerala 18 ruskih diplomata koje je nazvala špijunima, dok je Moskva kući poslala 20 Čeha. To je praktično onemogućilo češkoj ambasadi u Rusiji da radi, pa su Česi protjerali još 63 Rusa tako da sada obje zemlje imaju jednak broj zaposlenih u ambasadama

Poljska je protjerala troje Rusa, Moskva pet Poljaka zauzvrat. Litvanija, Letonija i Estonija naredile su četvorci ruskih diplomata da odu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG