Linkovi

Prva akcija NATO-a na crnogorskom nebu


FILE - A British Eurofighter EF-2000 Typhoon takes off from Gioia del Colle NATO airbase in southern Italy.
FILE - A British Eurofighter EF-2000 Typhoon takes off from Gioia del Colle NATO airbase in southern Italy.

Avioni NATO su prvi put učestvovali u zaštiti vazdušnog prostora nad Crnom Gorom, pošto je u tu zemlju ušao civilni avion koji je nad Hrvatskom izgubio komunikaciju s kontrolom vazdušnog saobraćaja, saopštila je alijansa.

U saopštenju dostavljenom podgoričkim medijima navodi se da su taj avion u utorak presrela dva aviona "jurofajter" italijanskog ratnog vazduhoplovstva.

Odluku da italijanski avioni polete iz vazduhoplovne baze Đoja del Kole, oko 20 kilometara južno od Barija, doneo je centar NATO za kombinovane vazdušne operacije u Torehonu u Španiji.

"Dva aviona 'jurofajter' koji su u pripravnosti da zaštite vazdušni prostor NATO nad Italijom, Albanijom i Crnom Gorom uspešno su presreli avion svega nekoliko minuta kasnije", navodi se u saopštenju alijanse.

Dodaje se da su piloti "jurofajtera" uradili vizuelnu proveru aviona kako bi isključili mogućnost neke eventualne nezakonite radnje.

Utvrđeno je da je do gubitka komunikacije došlo zbog nesporazuma između civilne kontrole letenja i posade aviokompanije.

Kako se navodi, posle nastavka redovnog kontakta s civilnim kontrolorima, avion je nastavio ka svojoj destinaciji u Egiptu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG