Linkovi

NATO obilježava 70. godišnjicu u atmosferi transatlantskih tenzija


NATO zastava
NATO zastava

Ministri inostranih poslova država članica NATO okupljaju se u Washingtonu u ove nedjelje kako bi obilježili 70. godišnjicu Sjevernoatlantskog saveza.

Predsjednik Donald Trump bio je kritički nastrojen prema Alijansi, koreći druge članice zbog nedovoljnog investiranja u odbranu i zbog prevelikog oslanjanja na Sjedinjene Države. Posmatrači će pažljivo pratiti kako se Alijansa nosi sa unutrašnjom olujom tokom obilježavanja svoje godišnjice.

Trump, koji će ugostiti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Bijeloj kući u utorak, jasno je predočio svoje poglede na NATO tokom predsjedničke kampanje 2016, šokirajući mnoge na obje strane Atlantskog okeana, nazivajući Alijansu "zastarjelom".

On je kao razlog naveo ono za šta je rekao da je nepostojeće fokusiranje na terorizam, dok je ponavljao tvrdnje da Sjedinjene Države na svojim plećima nose preveliki dio troškova.

Većina američkih eksperata za spoljnu politiku tvrdi da je NATO jedna od najuspješnijih vojnih alijansi u istoriji i da je daleko od prevaziđenog.

"Pokazao nam je sposobnost da se prilagođava promjenama u prošlosti, od bavljenja ponovo oživljenom Rusijom, do vođenja krize na južnom krilu NATO-a, kao i bavljenje temama kao što su cyber teme - prema tome, NATO se prilagođava i saveznici troše više na odbranu", rekao je Mark Simakovsky iz Atlantskog savjeta za Glas Amerike.

Trošenje za vojsku suštinska je tema za Trumpa, koji je učestalo vršio pritisak na evropske saveznike da povećaju njihova ulaganja u odbranu.

"Svi su se složili da suštinski podignu svoje zalaganje, podićiće ih do nivoa o kojima se nikad ranije nije razmišljalo", rekao je Trump novinarima tokom prošlogodišnjeg NATO samita.

VIDEO: Godišnjica NATO (bez prevoda)

NATO Marks 70th Anniversary in Washington Amid Transatlantic Tensions
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

U NATO smjernicama kaže se da države članice treba da troše najmanje dva odsto svojih bruto domaćih proizvoda na vojsku svake godine. Ali samo sedam od 29 država dostiglo je taj nivo u 2018. Neki eksperti misle da je pravilo od dva odsto vrlo važno.

"Vi ne dajete novac nekome drugom, ne stavljate novac u NATO budžet tamo negdje, vi ga trošite na sebe", kaže direktor McCainovog instituta Kurt Volker, koji je nekada služio kao ambasador SAD u NATO. "Ali, to demonstrira vašu predanost svojoj sopstvenoj bezbjednosti, što onda daje NATO-u povjerenje u to da je to zemlja kojoj takođe možemo pomoći da se brani, jer oni su predani odbrani svoje sopstvene teritorije.''

I drugi se slažu da je trošenje na odbranu važno, ali kažu da Alijansa u svojoj osnovi znači sposobnost njenih članica da vjeruju jedni drugima, a da je Trump narušio to povjerenje.

"Kada američki predsjednik dovodi u pitanje vrijednosti alijanse, naši neprijatelji - Moskva i Peking - sada se pitaju da li će NATO doći ili neće doći da brani neke manje NATO zemlje koje je predsjednik kritikovao kao možda nedovoljno vrijedne za NATO odbranu", rekao je Simakovsky. "Ali, ja ne mislim da će na ovom samitu administracija najaviti bilo kakav odlazak Sjedinjenih Država".

Simakovsky je rekao da su se partneri sožili da degradiraju washingtonski sastanak do skupa ministara spoljnih poslova, kako bi izbjegli rizik Trumpovih verbalnih napada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG