Linkovi

James Jones: Odbrana Evrope počinje na Crnom moru i baltičkim zemljama


James Jones
James Jones

“Inicijativa tri mora,” koja za sada povezuje 12 članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora, nije privukla veću pažnju ni u Evropi niti u SAD, sve dok američki predsjednik Donald Trump nije stigao na drugi samit zemalja članica "Inicijative" u Varšavi u julu, 2017.

Šef cjelokupnog projekta sa američkme strane je predsjednik Atlantskog savjeta i bivši glavnokomandujući NATO-a, marinski general James Jones koji kaže da je riječ o geostrateškoj promjeni koja nailazi na kritiku Moskve i uzdržanost Njemačke.

Jedan od glavnih ciljeva Jadransko-baltičko-crnomorske inicijative jeste jačanje bezbjednosti na granici prema Rusiji, "koja sve češće zvecka oružjem na pragu Evrope", objašnjava Jones.

„Mislim da je došlo vrijeme da se suočimo sa činjenicom da odbrana Evrope više ne počinje u Istočnoj Njemačkoj, ona počinje na Crnom moru i u baltičkim državama”, dodaje on.

"Inicijativa tri mora," predviđa jaču zaštitu energetskih tokova, modernizaciju digitalnog sektora, telekomunikacija i transportne mreže u koridoru Sjever-Jug, koji ide od Hrvatske do baltičkih zemalja, nastavlja Jones.

„Centralna i Istočna Evropa nisu nikada imale koristi od Maršalovog plana poslije Drugog svetskog rata. Ovo je plan, koji će omogućiti Centralnoj i Istočnoj Evropi da postojano stekne ekonomski paritet i sa Rusijom i sa Evropom“, ističe šef Atlantskog savjeta.

Uz pomoć NATO-a, tvrdi Jones, region će biti čvrsto obezbjeđen, dok će predviđene infrastrukturne investicije doprinijeti ne samo tehnološki savremenijem ekonomskom razvoju regiona, već i učvršćivanju vladavine prava.

Jones, "Inicijativu tri mora", naziva i „strateškim projektom“. Kako kaže, projekat je vrlo dobar i za NATO kao i za transatlantske odnose u cjelini:

"To je novi način na koji Sjeverna Amerika kao dio NATO-a može još intenzivnije da sarađuje sa centralnom i istočnom Evropom, ostvarujući potpuno nove značajne rezultate“.

Jones poziva i druge zemlje koje se još nisu priključile ambicioznom projektu, a nalaze se na liniji koridora Sjever-Jug, uključujući Srbiju, da se pridruže projektu, koji će biti finansiran sredstvima i privatnog i javnog sektora.

U međuvremenu, Evropski parlament usvojio je nedavno izvještaj koji poziva na zaustavljanje gasovoda „Sjeverni tok 2“, koji zajednički grade Njemačka i Rusija. Ista, neobavezujuća rezolucija, poziva i na uvođenje novih sankcija Rusiji i ograničavanje pristupa Moskve finansijama i tehnologijama, kao i na to da se Rusija ne smatra strateškim partnerom.

Sljedeći samit "Inicijative tri mora" održava se kasnije ove godine u Sloveniji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG