Linkovi

Hrvatska i Crna Gora odobrile pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu


Macedonian soldiers salute as the NATO flag raising in front of the government building during a ceremony in Skopje, Feb. 12, 2019.
Macedonian soldiers salute as the NATO flag raising in front of the government building during a ceremony in Skopje, Feb. 12, 2019.

Parlamenti dvije zemlje članice NATO saveza dali su zeleno svijetlo za pristupanje Sjeverne Makedonije alijansi.

Skupština Crne Gore je podržala Zakon o potvrđivanju Protokola o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO-u. Sjednici crnogorskog parlamenta je prisustvovao predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talal Džaferi.

Za ratifikaciju protikola glasali su poslanici vladajuće koalicije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i nekoliko poslanika opozicionih stranaka, dok su protivnici NATO alijanse napustili sjednicu prije glasanja.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je saopštio da je Sjeverna Makedonija radila posvećeno na ispunjavanju svih procedura i stvaranju povoljog ambijenta za ulazak u novu fazu razvoja i napretka članstvom u NATO.

Darmanović je saopštio da će članstvo Sjeverne Makedonije u NATO uticati na ukupne prilike na Balkanu.

I hrvatski sabor je sa 116 glasova za i dva glasa protiv također potvrdio protokol pristupanja Sjeverne Makedonije NATO savezu.

Predsjednik Sabora Goran Jandroković čestitao je Sjevernoj Makedoniji i najavio dalju podršku Hrvatske na putu ka Evropskoj Uniji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG