Linkovi

Prva gej Afroamerikanka gradonačelnica Chicaga. Mnogi glasači kažu „Pa šta”


Lori Lightfoot nova gradonačelnica Chicaga
Lori Lightfoot nova gradonačelnica Chicaga

Chicago je dobio prvu crnkinju gradonačelnicu Lori Lightfoot, koja je otvoreno gej, a potpuno nova u politici.

Obećala je reforme, sređivanje gradskog budžeta i da će stati na put kriminalu. Sa tim programom, imala je prednost od skoro 50 procenata ispred dugogodišnje političarke Toni Preckwinkle.

Obje kandidatkinje, Lori Lightfoot i Toni Preckwinkle su Afro-Amerikanke.

Pobjednica, pedesetšestogodišnja Lightfoot, obećala je novu budućnost za treći po veličini američki grad.

“Danas ste ušli u istoriju, napravili ste pokret promena”, rekla je novoizabrana gradonačelnica.

Njena sedamdesetdvogodišnja protivnica bila je načelnica okruga Cook u kome se nalazi Chicago. Birači željni projmena izabrali su Lightfoot.

“Spremna sam za nešto novo, za svježe, nove, pametne ideje”, stav je Marcia Lewis, pristalice nove gradonačelnice.

U Chicagu je bilo više od petstotina pedest ubistava prošle godine, manje nego prethodne dvije, ali i dalje više nego u Los Angelesu i New Yorku zajedno.

Sekretarijat za pravosuđe optužio je čikašku policiju za prekomjerno korišćenje sile i diskriminaciju po rasnoj osnovi. Uzimajuću u obzir krivična djela počinjenih oružjem, trgovinu drogom, kao i rasnu nejednakost, Constance Mixon, analitičarka sa koledža Elmhurst, ukazuje da u Chicagu postoje dva grada.

“Jedan sa sjajnim centrom grada, jako bogat, sa sigurnim krajevima, a drugi koji se bori sa ekstremnom, konstantnom segregacijom, što je čikaška tradicija”, podvlači Mixon.

U Chicagu su na vlasti progresivni političari, većinom demokrate. I bivši predsjednik Barack Obama je ovdje počeo političku karijeru.

Delmarie Cobb, politička savjetnica, saglasna je da manjine dominiraju, ukazujući da rasa međutim nije presudna kada je riječ o izborima.

“Ne možete a da ne pomislite kako su vam gradski čelnici okrenuli leđa. A to što neki kandidat liči na vas, ne znači da je jedan od vas”, kaže Cobb.

Poražena kandidatkinja Toni Preckwinkle podržala je pobjednicu.

“Ne tako davno bilo je nezamislivo da dvije Afroamerikanke budu u trci za ovu poziciju. Iako djeluje da smo nas dvije na drugačijim kolosjecima, od večeras idemo samo naprijed istim putem", poručila je nakon izbora.

Toni Preckwinkle
Toni Preckwinkle

“Ne tako davno bilo je nezamislivo da dvije Afroamerikanke budu u trci za ovu poziciju. Iako djeluje da smo nas dvije na drugačijim kolosjecima, od večeras idemo samo naprijed istim putem", poručila je nakon izbora.

A na tom putu – mnogo izazova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG