Linkovi

Protest stanovništva Bihaća protiv državnih vlasti. Traže izmještanje i zaustavljanje dotoka migranata


Foto: RSE
Foto: RSE

Protest je završio kratkom blokadom puta, autobuske i željezničke stanice. Demonstranti traže hitno rješavanje migrantske krize a novi protesti zakazani su za nedelju.

Više od hiljadu Bišćana okupilo se u subotu na gradskom trgu kako bi od nadležnih državnih institucija ali i drugih aktera, zatražili hitnu reakciju u rješavanju, kako su rekli, migrantske krize sa kojom je ovaj grad suočen skoro deset mjeseci.

Situacija je, kažu incijatori skupa, dodatno usložnjena dolaskom novog vala migranata ( 4.000 u zadnja dva je mjeseca) i hladnijih dana, a povećan je i broj krivičnih djela koje su počinili migrantim a u kojima je sada sve ćešće oštećeno lokalno stanovništvo. Zato je zatraženo i proglašenje vanrednog stanja.

„Ovo je miran i dostojanstven skup građana. On nije i mi nismo protiv migranata, ali na ovaj način tražimo od nadležnih da počnu raditi svoj posao, jer imamo ozbiljan problem i situacija je sada već alarmantna.Tražimo da se zaustavi dalji dolazak novih imigranata i da se u roku od pet dana održne vanredne sjednice Gradskog Vijeća Bihać i Vlade kantona po ovom pitanju, odnosno da se proglasi vanredno stanje“, kazao je za Radio Slobodna Evropa Sej Ramić jedan od inicijatora i organizatora skupa.

Dodao je da su građani ogorčeni, preplašeni i ne znaju više kako izaći iz ovog problema. "Zato je protest upućen vlastima koje ne čine ništa po pitanju sigurnosti građana“, kazao je.

Zatraženo je i da se u roku od pet dana pronađe lokacija na kojoj će biti uspostavljen imigracioni centar, van grada Bihaća.

„Tim ljudima treba obezbjediti adekvatne uvijete za smještaj, ali da budu pod kontrolom. Zašto? Zato što je počelo izmicati kontroli. To mi ne možemo dopustiti. Moramo sve zakonske stvari napraviti da se nebi desio neki neželjeni slučaj“, kazao je Ramić u obraćanju građanima.

Među stotinama na trgu večeras su bili i Amela Bešić i Aladin Saračević.

„Ovo nije skup da se pravi linč na imigrante, već jednostavno da javno prozovemo i kažemo onima koji su davno im trebali pomoći da pomognu tim ljudima. Očekujemo da oni koji su odgovorni i koji uzimaju pare za njih, a ne čine ništa konačno počnu to činiti. Kako oni nadležni u Sarajevu tako i ovi naši ovdje koji ćute cijelo vrijeme, a sve ide preko leđa građana. Ne osjećamo se više sigurno u svom gradu a niko ništa ne radi da se to promjeni. Zato sam večeras tu“, kaže Bešić.

Aladin Saračević istog je mišljenja i najodgovornijim za situaciju u Bihaću smatra državne organe, prije svega Ministarstvo sigurnosti.

„Oni su nadležni i već mjesecima ovaj problem je prisutan. Zašto nije Vijeće ministara došlo u Bihać da na terenu vidi šta se dešava? Mi nismo protiv migranata, ali želimo biti sigurni u gradu u kojem smo rođeni i u kojem živimo“, smatra Saračević.

​Migranti u Bihać i Veliku Kladušu uglavnom stižu autobusima i vozom iz Sarajeva. Dolaze sa istočne granice, a svakodnevno pokušavaju preći granicu prema zapadu - Hrvatskoj, a zatim Sloveniji.

Za vrijeme dok su pokušaji prelaska granice bezuspješni većina migranata i izbjeglica boravi u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Prema podacima MUP USK od početka godine do danas legitimisano je 10.544 migranata, od čega je 9.383 na području grada Bihaća.

Prema procjenama, trenutno u ovom gradu boravi njih oko 2.500, od čega najveći broj boravi u bivšem Đačkom domu i šatorskom kampu oko istog boravi (800-1000).

Đački dom, Bihać
Đački dom, Bihać

Do sada su evidentirana 53 krivična djela koja su počinili migranti. I dok su ranijem periodu i izvršioci i oštećeni bili migranti, u posljednje vrijeme sve je više krivičnih djela (narušavanja nepovredivosti doma, teška krađa, teška krađa u pokušaju, ugrožavanje sigurnosti, napada na ovlašteno službeno lice i nasilničko ponašanje) u kojima je oštećeno lokalno stanovništvo, prenosi podatke Radio Slobodna Evropa.

Planirano je bilo da se skup okonča mirnom protestnom šetnjom ali je nakon šetnje, više stotina ljudi na kratko blokiralo autobusku i željezničku stanicu, magistralnu cestu. Jedna grupa je kontrolisala i jedan dolazeći autobus koji je, pokazalo se, bio prazan.

Portal Klix prenosi da je policija Unsko-Sanskog kantona za to vrijeme "situaciju pratila da ne bi došlo do eskalacije".

Novi protesti zakazani su za nedelju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG