Linkovi

Le Drian: Francuska neće plaćati populističku Evropu


French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian
French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian

Francuska "nije spremna da plaća" za evropske zemlje koje ne poštuju "fundamentalne principe" Evropske unije, rekao je šef francuske diplomatije Jean-Yves le Drian.

"Nismo spremni da plaćamo takvu Evropu. To treba jasno reći", rekao je juče le Drian, misleći prije svega na Poljsku i Madjarsku.

On je to rekao na skupu francuskih ambasadora u Parizu.

"Svaka država članica je slobodna da bira lidere koje želi ali naša vizija EU kao prvog kruga savezništva i vrijednosti nije kompatibilna s vladama koje ne poštuju fundamentalne principe i ne osjećaju nikakvu obavezu prema zajedničkoj solidarnosti. Suštinski, oni imaju utilitaristički pristup EU, pri čemu biraju samo ono što ih zanima a na prvom mjestu je preraspodela novca", rekao je francuski ministar.

Po pitanju migranata, le Drian je izrazio želju da se dodje do zajedničkog stava s Njemačkom prije samita u Salcburgu u septembru.

Migranti su jabuka razdora izmedju EU i Italije, koje se medjusobno optužuju za manjak solidarnosti prilikom prijema migranata, a kulminiralo je prijetnjama Rima da neće uplatiti svoj doprinos budžetu EU.

"Želimo da prije samita u Salcburgu 20. septembra dodjemo do zajedničke francusko-njemačke pozicije da tu temu ne bismo prepustili populistima, trgovcima iluzijama, i zato što znamo da su francusko-njemački odnosi motor evropskog oporavka", rekao je šef francuske diplomatije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG