Linkovi

Migranti na otvorenom, temperature u padu


Žena iz Iraka hrani unuka ispred željezničke stanice u Sarajevu, 19. juni 2018.

Migranti, kojima je Bosna i Hercegovina trenutna stanica na putu ka Evropi, nailaze na niz problema koje vlasti ne mogu da riješe.

„Ključni izazov je sada kako se pripremiti za zimu”, kaže Stefani Voldenberg, viša savjetnica za međunarodnu zaštitu UNHCR-a, na predstavljanju Izvještaja OSCE-a u BiH Procjena situacije u vezi sa migrantima i izbjeglicama.

Mnogi žive na otvorenom, a temperature padaju. Oko tri stotine migranata boravi u šatorima u mjestu Trnovi u Velikoj Kladuši.

„Situacija nije dobra. Također sam vidio i kamp u Bihaću i situacija nije dobra za ljude, za izbjeglice.Vidite šatore, zadnja dva dana je kiša i poplavilo je ovo područje”, kaže za Slobodnu Evropu Kasif, koji je u Bosnu i Hercegovinu došao iz Pakistana.

Video: Na poljani kod Kladuše, bez pomoći

Ministar sigurnosti Dragan Mektić tvrdi da u Bosni i Hercegovini boravi oko 1.500 migranata. Podaci državnih institucija govore da je od početka godine u zemlji registrovano oko 15.000 migranata.

Vlasti su svjesne stvari koje su neophodne za bolji status migranata i izbjeglica pred nadolazeće hladnije vrijeme. O tome je na prezentaciji izvještaja OSCE-a govorio Medžid Lipjankić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

„Prvo je pitanje osiguranja energenata, jer samo na ime potrošnje električne energije troškovi će se u jednom centru koji može da primi 300 ljudi umnogostručiti. To budžeti institucija ne mogu podnijeti bez pomoći za strane”, kaže Lipjankić.

Žena sa bebom u improviziranom migrantskom kampu u Bihaću, 14. august 2018.
Žena sa bebom u improviziranom migrantskom kampu u Bihaću, 14. august 2018.

Više je migranata nego što trenutno ima adekvatnog smještaja. Uz to, potrebno je osigurati kompletnu zadravstvenu zaštitu i kontinurano snadbijevanje hranom i drugim potrepštinama.

„Crveni križ nama kaže da sa 31. oktobrom više nemaju resursa da osiguravaju te potrebe (hrana i higijenske potrepštine)”, kaže Lipjankić, dodavši da su za to osigurana sredstva.

Izvještaj Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Procjena situacije u vezi sa migrantima i izbjeglicama pokazuje da odgovorne institucije nisu do kraja pripremljene da se uhvate u koštac sa trenutnim problemima.

„Mi smo utvrdili područja u kojima se nivo koordinacije, pripreme odgovora među odgovornim tijelima u Bosni i Hercegovini može konkretno poboljšati”, naveo je šef Misije Bruce Berton.

XS
SM
MD
LG