Linkovi

Mektić: Za migrante je potrebno rješenje Evropske unije


Arhiv - Ministar sigurnosti Dragan Mektić
Arhiv - Ministar sigurnosti Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da u vezi s migrantskom krizom ima jako puno spekulacija, dezinformacija, te da pojedini mediji žele to da predstave kao “jednu haotičnu, anarhičnu situaciju u BiH”.

On je kazao kako se u pojedinim medijima spekulira da se na prostoru BiH trenutno nalazi od 10 hiljada do 50 i 60 hiljada migranata „što nije tačno“.

On tvrdi da nije „ništa haotično, ništa anarhično i ništa drugačije nego što se dešava u svim državama zapadnog Balkana kroz koje prolaze migranti“.

„Ništa se drugačije ne dešava u BiH nego što se dešava u Srbiji, iz koje mi primamo u posljednje vrijeme skoro 80 posto migranata, ništa drugačije nego u Crnoj Gori, u Albaniji i ne vidim zbog čega praviti jednu takvu atmosferu i ambijent”, kazao je Mektić.

Dodao je da migranti ulaze najviše sada u istočnom dijelu BiH, prelaze granicu, a najveći dio migranata dolazi iz Srbije, u kojoj se, prema informacijama kojima raspolaže, nalazi veliki broj migranata.

On ističe da je ovo evropski problem i da za ovo treba „evropsko rješenje“, te da za ovo ne može naći rješenje ni Bosna i Hercegovina, ni Srbija, ni Crna Gora, ni Albanija.

Kaže da se stvaraju kapaciteti za njihov prihvat u BiH, napominjući da migranti u pravilu iskazuju namjeru za azil, mada vrlo mali broj podnese zahtjev za azil.

„Regulisali smo i definisali pitanje kasarne u Ušivku. Kreće nabavka i uspostava imigracionog centra. Imamo azilantski centar u Delijašu, imigracioni centar u Istočnom Sarajevu i to u potpunosti zadovoljava potrebe Sarajeva, koje je ranije bilo značajno, a sada je sve manje opterećeno ovom migrantskom krizom, jer migranti sve više žele da idu prema Unsko-sanskom kantonu”, kazao je Mektić.

Podsjetio je da je na području tog kantona u funkciji hotel Sedra, gdje ima još prostora za smještaj migranata. Donesena je i odluka da objekat Agrokomerca ostaje i dalje kao privremeni prihvatni centar.

Mektić kaže da je EU prihvatila da ga finansira na privremenoj osnovi.

„Ako nađemo neki veći odgovarajući centar u koji će se moći smjestiti svi ti migranti onda ćemo taj u Velikoj Kladuši zatvoriti, a ako ne, on će biti privremenog karaktera dok bude postojala potreba. Imamo rješenje i za još jedan prihvatni centar na prostoru USK, ali ne bi govorio o lokaciji”, naveo je Mektić, dodajući da je to dovoljno za smještaj migranata.

Ministar Mektić je, navodeći da se spekulira sa brojem migranata u BiH, kazao da su registrirali 10.103 migranta, te da je oko 60 posto njih izašlo.

XS
SM
MD
LG