Linkovi

Proruski separatisti ostaju pri smrtnoj kazni za zarobljene strance koji su se borili za Ukrajinu


Lider samoproglašenje Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušlin obraća se novinarima u luci u Mariupolju, 12. juna 2022, Foto: AFP/Yuri Kadobnov)
Lider samoproglašenje Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušlin obraća se novinarima u luci u Mariupolju, 12. juna 2022, Foto: AFP/Yuri Kadobnov)

Proruski separatistički lider u istočnoj Ukrajini rekao je u nedjelju da neće opozvati smrtne kazne izrečene dvojici Britanaca i jednom Marokancu zbog borbe na strani ukrajinske vojske.

"Oni su došli u Ukrajinu da ubijaju civile za novac. Zato ne vidim uslove za bilo kakvo ublažavanje ili preinačenje kazne", rekao je novinarima Denis Pušilin, lider separatističke Donjecke oblasti koja im je sudila.

Pušilin je rekao da je sud "izrekao savršeno pravednu kaznu" trojici boraca.

On je također optužio britanskog premijera Borisa Johnsona da ignoriše njihovu sudbinu i da nije kontaktirao separatističke vlasti.

Pušilin je to govorio na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao AFP u Mariupolju, glavnom gradu otcijepljene oblasti, u okviru putovanja koje je organizovalo rusko ministarstvo odbrane u ukrajinski grad oštećen ratom i koji su u maju zauzele ruske i separatističke snage.

Johnsonov portparol je u petak rekao da je "zaprepašten" smrtnim kaznama izrečenim Britancima Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru i Marokancu Brahimu Saadunu.

"Jasno je da su oni bili pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i stoga su ratni zarobljenici", a ne plaćenici kako ih optužuju separatističke vlasti u Donjecku, rekao je portparol.

Prema porodicama Aslina i Pinnera, dvojica muškaraca žive u Ukrajini od 2018.

Ujedinjene nacije su u petak izrazile zabrinutost zbog smrtnih kazni koje su zatvorenicima izrekli proruski pobunjenici.

XS
SM
MD
LG