Linkovi

Ukrajinci istisnuti iz centra Sjeverodonjecka uprkos borbi za "svaki metar"


Ukrajinski tenk je na poziciji tokom teških borbi na liniji fronta u Severodonjecku, oblast Lugansk, Ukrajina, srijeda, 8. juna 2022. (AP Photo/Oleksandr Ratushniak)
Ukrajinski tenk je na poziciji tokom teških borbi na liniji fronta u Severodonjecku, oblast Lugansk, Ukrajina, srijeda, 8. juna 2022. (AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Ukrajinska vojska je 13. juna saopćila da su njene snage potisnute iz centra Sjeverodonjecka, grada u regiji Donbas, za čiju kontrolu su ukrajinske i ruske snage ušle u žestoku bitku.

Ruske snage su artiljerijom granatirale centar grada i istjerale preostale ukrajinske vojnike, saopćio je generalštab u Kijevu.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nekoliko sati ranije da se branitelji bore za "svaki metar" u ključnom istočnom gradu, čak i kada su Rusi digli u zrak ključni most, prekinuvši potencijalni put za bijeg za civile i vojnike.

"Ključni taktički cilj okupatora se nije promijenio. Oni pritišću u Sjeverodonjecku, tamo se vode žestoke borbe, bukvalno na svaki metar", rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju, dodajući da ruska vojska pokušava ubaciti rezerve u Donbas.

Zelenski je rekao da Rusija raspoređuje nedovoljno obučene trupe i koristi svoje mladiće kao "topovsko meso" u "veoma žestokoj" borbi.

"Tamo je svaki metar ukrajinske zemlje prekriven krvlju, ali ne samo naše, već i okupatorske."

Serhij Hajdaj, regionalni vojni guverner Ukrajine, rekao je 12. juna da su ruske snage digle u zrak drugi od tri mosta koji povezuju opkoljeni Sjeverodonjeck s njegovim gradom pobratimom Lisičanskom preko rijeke Siverski Donjec.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu 13. juna da će u nadolazećim mjesecima operacije prijelaza rijeke "vjerovatno biti među najvažnijim odlučujućim čimbenicima u toku rata".

Britanska obavještajna služba priopćila je kako se Rusija dosad borila da pokaže "složenu koordinaciju potrebnu za uspješno provođenje velikih prijelaza rijeke pod vatrom".

Unatoč sve težoj situaciji, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy ostao je prkosan, rekavši da su ukrajinske snage spriječile ruske trupe da brzo pregaze istočnu Ukrajinu.

"Sjećate se kako su se u Rusiji početkom maja nadali da će zauzeti cijeli [istočni ukrajinski region] Donbas?",. rekao je Zelenski. "Već je 108. dan rata, već juni. Donbas se drži."

Sjeverodonjeck je bio žarište nedavnih borbi za koje je Kijev rekao da bi mogle odrediti ishod rata, koji je započeo 24. februara ničim izazvanom ruskom invazijom punog razmjera na Ukrajinu.

Sam grad je gotovo pretvoren u ruševine granatiranjem ruskih snaga, a situacija je nalik uvjetima viđenim u južnoj luci Mariupolj, koja je pala u ruke ruskih snaga nakon duge, krvave bitke prošlog mjeseca.

Hajdaj je rekao da uništavanje mosta preko rijeke Siverski Donjec ostavlja samo jednu tranzitnu rutu koja će omogućiti moguću evakuaciju civila i povlačenje vojnika iz Sjeverodonjecka u Lisičansk.

Eksplozija je 11. juna pogodila hemijsku tvornicu dušika Azot u Sjeverodonjecku gdje su se sklonile stotine ljudi, rekao je Hajdaj.
U međuvremenu, separatistički borci koje podržava Moskva rekli su da su opkolili tvornicu i tvrde da su tamo zarobljeni ukrajinski branitelji.

Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi.

Ukrajinski glavni stožer također je rekao da su ruske trupe stekle uporište u selu Bohorodične, selu na zapadnoj obali rijeke Siverski Donjec, oko 50 kilometara zapadno od Sjeverodonjecka.

Zauzimanjem Bohorodične ruske snage stavljaju u dobru poziciju za napad na Slovjansk, veći, važniji grad.

U zapadnoj regiji Ternopil, najmanje 22 osobe su ranjene kada su četiri ruske krstareće rakete pogodile vojnu instalaciju i neke stambene zgrade, rekao je regionalni guverner 12. juna.

U međuvremenu je glavni savjetnik Zelenskog snažno odbio izjavu američkog predsjednika Joea Bidena, koji je ustvrdio da je prije invazije 24. februara Zelenski "ugasio" upozorenja američkih obavještajnih službi o skorom ruskom napadu.

U svom postu na Twitteru, Mihajlo Podoljak također je kritizirao zapadne zemlje što ranije nisu opskrbljivale Ukrajini teže oružje.

"Što su druge zemlje učinile da to zaustave, znajući za planove Moskve -- pitanje. Da smo teško naoružanje počeli dobivati u januaru, situacija bi mogla biti drugačija", napisao je.

U svom noćnom videoobraćanju Ukrajincima, Zelenski je obnovio svoj poziv zapadnim zemljama da ubrzaju isporuke oružja.

Ukrajinske trupe "čine sve da zaustave ofanzivu, koliko god mogu, sve dok ima dovoljno teškog naoružanja, modernog topništva - sve što smo tražili i nastavljamo tražiti od naših partnera", rekao je.

Zelenski je ustvrdio da Rusija želi uništiti svaki grad u Donbasu, istočnoj ukrajinskoj regiji koja uključuje regije Donjeck i Lugansk.

"Svaki grad, to nije pretjerivanje", rekao je. "Sve ove ruševine nekoć sretnih gradova, crni tragovi požara, krateri od eksplozija – to je sve što Rusija može dati svojim susjedima, Europi, svijetu."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG