Linkovi

Ukrajina uspostavila rute kroz Poljsku i Rumuniju za izvoz žitarica, ali postoje uska grla


Arhiv - Klasovi se vide u polju blizu sela Hrebeni u Kijevskoj oblasti, Ukrajina, 17. juli 2020. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Arhiv - Klasovi se vide u polju blizu sela Hrebeni u Kijevskoj oblasti, Ukrajina, 17. juli 2020. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrajina je uspostavila dvije rute kroz Poljsku i Rumuniju za izvoz žitarica u cilju da spriječi globalnu prehrambenu krizu, rekao je u nedjelju zamjenik ministra vanjskih poslova Kijeva.

Dmytro Senik je rekao da je globalna sigurnost hrane ugrožena jer je ruska invazija na Ukrajinu zaustavila kijevski izvoz žitarica iz Crnog mora, uzrokujući široke nestašice i skok cijena.

Ukrajina je četvrti po veličini svjetski izvoznik žitarica i kaže da se na teritoriji koju drži Ukrajina nalazi oko 30 miliona tona žitarica koje pokušava da izveze cestom, rijekom i željeznicom.

Ukrajina je bila u pregovorima sa baltičkim državama o dodavanju trećeg koridora za izvoz hrane, rekao je Senik.

On nije naveo detalje o tome koliko je žitarica već prebačeno ili će biti prebačeno ovim rutama.

"Te rute nisu savršene jer stvaraju određena uska grla, ali dajemo sve od sebe da razvijemo te rute u međuvremenu", rekao je Reutersu na marginama azijskog sigurnosnog samita u Singapuru.

XS
SM
MD
LG