Linkovi

Amnesty optužio Rusiju za ratne zločine u Ukrajini


Muškarac gleda u supermarket koji je djelimično uništen u raketnom napadu na periferiji ukrajinskog grada Harkova 8. juna 2022. godine, usred ruske invazije na Ukrajinu.
Muškarac gleda u supermarket koji je djelimično uništen u raketnom napadu na periferiji ukrajinskog grada Harkova 8. juna 2022. godine, usred ruske invazije na Ukrajinu.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) optužila je u ponedjeljak Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, navodeći da je nekoliko stotina civila poginulo u napadima na Harkiv od kojih su mnogi bili kasetnim bombama.

AI je navela da je tokom produbljene istrage pronašla dokaze da su u sedam napada na dijelove Harkiva, drugog grada po veličini u Ukrajini na sjeveroistoku, ruske snage koristile kasetne bombe tipa N210 i 9N235 i kasetne mine. To su dvije kategorije oružja zabranjene međunarodnim ugovorima.

U izvještaju pod nazivom "Bilo ko može da umre u bilo kojem trenutku"navodi se da su ruske snage ubile i nanijele ogromnu štetu stalnim bombardovanjem stambenih područja Harkiva od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

"Ljudi su ubijani u svojim domovima i na ulicama, na igralištima i na grobljima, dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć ili kupovali hranu i lijekove", rekla je istraživačica zadužena za krize i sukobe u AI Donatella Rovera.

Ona je dodala da je "šokantna ponovna upotreba široko zabranjene kasetne municije" i to pokazuje "potpuno zanemarivanje života civila".

Iako Rusija nije potpisnica ni Konvencije o kasetnoj municiji, ni Konvencije o protivpješadijskim minama, međunarodno humanitarno pravo zabranjuje napade i upotrebu oružja koje po svojoj prirodi udara neselektivno i predstavlja ratni zločin, naveo je Amnesty u izvještaju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG