Linkovi

Proruski separatisti objavili evakuaciju civila na istoku Ukrajine


Grad Lugansk lociran je na teritoriji koju kontrolišu proruski pobunjenici na istoku Ukrajine (Foto: AP/Max Black)
Grad Lugansk lociran je na teritoriji koju kontrolišu proruski pobunjenici na istoku Ukrajine (Foto: AP/Max Black)

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su da planiraju evakuaciju stanovništva tog područja u Rusiju. Riječ je o neočekivanom zaokretu koji se, kako Zapad vjeruje, može iskoristiti kao opravdanje za rusku invaziju na Ukrajinu.

Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike, objavio je da se Rusija saglasila sa obezbjeđivanjem smještaja za građane koji napuste istok Ukrajine.

Prvo će, kako je najavio, biti evakuisani žene, djeca i stariji građani, saopštio je Pušilin na društvenim mrežama.

Procjenjuje se da u regionu Donjecka i Donbasa na istoku Ukrajine, koji su pod kontrolom proruskih pobinjenika, žive milioni civila. Vjeruje se da su mnogi od njih nosioci ruskog državljanstva.

U zoni sukoba na istoku Ukrajine u posljednja dva dana zabilježeno je najintenzivnija upotreba artiljerije kakva se nije dogodila godinama unazad, izvijestio je Reuters.

Odgovornost za to, sa jedne na drugu stranu, prebacuju vlasti u Kijevu i proruski separatisti.

Zemlje Zapada smatraju da granatiranje predstavlja dio ruskog izgovora za pokretanje izvazije na Ukrajinu.

Ukrajinske snage i proruski separatisti sa istoka zemlje prethodno su razmijenili vatru na liniji fronta koja ih deli – što zapadni zvaničnici smatraju mogućim izgovorom Moskve za invaziju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su proruske snage granatirale obdanište – što je označio kao znatnu provokaciju.

Istovremno, separatisti su optužili snage ukrajinskih vlasti da su četiri puta otvorile vatru u protekla 24 sata.

Ukrajina i proruski pobunjenici pružaju oprečne informacije u vezi sa granatiranjem na liniji fronta sa reginom Donbasa – koji je pod kontrolom proruske strane. Okolnosti tih događaja nije moguće nezavisno utvrditi.

Istovremeno su Sjedinjene Države saopštile da je Rusija povećala broj vojnih snaga raspoređenih duž granice sa Ukrajinom kojih sada ima između 169.000 do 190.000. Krajem januara na istom mjestu ih je, prema podacima zapadnih zemalja, bilo ih je oko 100.000.

Rusija, sa druge strane, danima tvrdi da povlači snage ukrajinsko-ruske granice – za šta Zapad traži dokaze.

Takođe, Rusija poriče optužbe Zapada da planira invaziju na Ukrajinu – državu sa više od 40 miliona stanovnika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG