Linkovi

SAD i saveznici upozoravaju da bi mogući ruski cyber napadi mogli da odjeknu globalno


Arhiva - Radnik cyber sigurnosti radi na razvoju računaroskog koda u kancelariji u Moskvi, Rusija, 25. oktobra 2017.
Arhiva - Radnik cyber sigurnosti radi na razvoju računaroskog koda u kancelariji u Moskvi, Rusija, 25. oktobra 2017.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pripremaju se za mogućnost da bi ruska invazija na Ukrajinu bila praćena efektom talasa u cyber-prostoru, čak i ako zapadni entiteti u početku nisu namjeravana meta.

"Apsolutno sam zabrinuta", rekla je zamjenica američkog državnog tužioca Liza Monako na virtuelnoj Minhenskoj konferenciji o cyber bezbjednosti u četvrtak na pitanje o šansama za katastrofalno prelivanje cyber napada na Ukrajinu.

"To nije hipotetički", rekla je Monako, podsjećajući na virus "NotPetia" iz juna 2017, koji je osmislila ruska vojna obavještajna služba GRU.

Na meti virusa je prvobitno bio ukrajinski računovodstveni web-site, ali je nastavio da ometa kompanije širom sveijta, uključujući danskog brodskog giganta Maersk i kompaniju FedEx sa sjedištem u SAD.

"Za kompanije svih veličina bilo bi glupo da se ne pripremaju upravo sada", rekla je Monako. "Moraju da budu zaštićeni i da zaista budu na najvišem nivou pripravnosti".

Monako nije prva među visokorangiranim američkim zvaničnicima koji upozoravaju da bi potencijalne ruske akcije u cyber prostoru mogle odjeknuti na neočekivane načine.

"Gledali smo ovu predstavu ranije", upozorio je ranije ovog mjeseca virtuelnu publiku, američki nacionalni direktor cyber tehnologije Kris Inglis. Kao što je to uradila Monako, aludirao je na napad NotPetia: "Izašao je iz svog rezervoara, da tako kažem, a zatim je uništio široke dijelove infrastrukture širom Evrope i širom Sjedinjenih Država".

Zvaničnici američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost (DHS) rekli su da za sada nema konkretnih ili vjerodostojnih prijetnji koje ukazuju na to da će napad poput napada virusum NotPetia biti pokrenut protiv Sjedinjenih Država. Ali, rekli su da ne rizikuju i da blisko sarađuju sa Ukrajinom i drugim saveznicima, za svaki slučaj.

Istorija ruskih napada

"Svi smo 'na palubi' (pod uzbunom)", rekao je podsekretar za unutrašnju bezbjednost Robert Silvers na Minhenskoj konferenciji o cyber bezbednosti u četvrtak.

"Nije tajna da je Rusija pokazala da je spremna da koristi cyber sredstva za postizanje svojih širih geopolitičkih ciljeva", dodao je Silvers, ukazujući na ruski napad na energetsku mrežu Ukrajine 2015. godine.

Neki zvaničnici su i dalje zabrinuti da će ruski predsjednik Vladimir Putin dati naređenje da se ciljaju zemlje i izvan Ukrajine u okviru bilo kakve vojne akcije protiv Ukrajine.

"Mislim da Ukrajina nije njegov cilj", rekao je Jak Tarijen, direktor Kooperativnog centra izvrsnosti NATO za cyber odbranu u Estoniji.

"Putin je 2007. godine na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekao da mu je muka i da mu je dosadila postojeća bezbjednosna arhitektura i da želi da to promijeni, i još uvijek je na tome", rekao je Tarijen na konferenciji održanoj u četvrtak. Njegov cilj je "da navede saveznike SAD da se bore jedni protiv drugih i naruše naše jedinstvo. Dakle, cyber (prostor) je zaista, zaista dobar način da se to uradi".

Američke agencije su takođe zabrinute da bi, kako tenzije eskaliraju, Rusija mogla biti u iskušenju da pojača cyber operacije.

U srijedu su američka Agencija za cyber bezbjednost i infrastrukturnu bezbjednost, FBI i Agencija za nacionalnu bezbjednost izdali zajedničko savjetodavno upozorenje da bi akteri povezani sa Kremljom mogli da koriste razne tehnike da ciljaju američke odbrambene izvođače.

Nisu svi cyber stručnjaci ubijeđeni da će Rusija pribeći cyber napadima kako bi naudila Zapadu, čak i ako SAD i njeni saveznici ispune obećanja da će uzvratiti Moskvi strogim ekonomskim sankcijama.

"Ne mislim da će cyber (napadi) državnih aktera biti prvi ili preferirani mehanizam za odgovor", rekao je Dmitrij Alperovič, suosnivač kompanije za cyber bezbjednost KraudStrajk (CrowdStrike).

"Rusija ima ogromnu polugu u ekonomskoj sferi, čak i van cyber prostora, da odgovori mjerama kontrole izvoza, na primjer, na kritične materijale kao što su aluminijum i uranijum, titanijum i paladijum i mnoge druge stvari koje će mnogo naštetiti američkoj ekonomiji, kao i globalnoj ekonomiji", rekao je on.

Alperovič je takođe upozorio da bi Rusija možda bila voljna da umjesto toga dozvoli cyber kriminalcima da rade, možda puštajući na slobodu brojne aktere ransomwarea koje je uhapsila posljednjih nedelja.

"To bi poslalo nepogrešivu, čak i neizgovorenu poruku ruskom ekosistemu cyber kriminala da je otvorena sezona (lova) na zapadne organizacije", rekao je on.

XS
SM
MD
LG