Linkovi

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo prikaz mogućeg plana Rusije za napad na Ukrajinu


Na mapi objavljenoj u videu britanskog Ministarstva odbrane vidi se ilustracija mogućeg plana napada Rusije na Ukrajinu. (Foto: Tviter nalog Ministarstva odbrane Britanije, 17. februara 2022).
Na mapi objavljenoj u videu britanskog Ministarstva odbrane vidi se ilustracija mogućeg plana napada Rusije na Ukrajinu. (Foto: Tviter nalog Ministarstva odbrane Britanije, 17. februara 2022).

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak uveče na službenom Twitter nalogu video u kome se između ostalog vidi karta sa rasporedom vojnih snaga Ruske Federacije, koja prikazuje mogući plan Kremlja za invaziju na Ukrajinu.

"Nismo vidjeli dokaz da se ruske trupe povlače iz ukrajinskih pograničnih oblasti", saopštilo je Ministarstvo.

Rusija zadržava značajno vojno prisustvo, dodaje se, kojim može da izvrši invaziju bez daljeg upozorenja.

U video zapisu je na pitanje "Zašto predsjednik Putin želi rat" rečeno da šef ruske države vidi Ukrajinu kao zonu razdvajanja u odnosu na NATO i da misli da je ta zemlje kulturološki i istorijski dio Rusije.

"Time se ne prihvata Ukrajina kao nezavisna država, ali ona jeste nezavisna država", navodi se u videu.

Putin, dodaje se, nije srećan zbog težnje Ukrajine da se priključi NATO i želi da je vrati pod kontrolu Rusije.

Nadalje, Rusija je raspodijelila "enorman broj" vojnika duž granice sa Ukrajinom, a britanski obavještajni izvori iznose da Rusija i dalje "rapidno" podiže vojnu moć. Ruske snage su rasprostranjene od aneksiranog Krima, preko zapadne i jugozapadne Rusije, do Bjelorusije.

Navodi se da britanski obavještajni izvori ukazuju i na "abnormalnu aktivnost ruske ratne mornarice", od vježbi u sjevernom Atlantiku, Baltičkom moru i u Sredozemlju.

U videu, Ministarstvo iznosi dalju analizu da se ukrajinska sjeverna granica nalazi u centru u odnosu na pozicije ruskih vojnih snaga, što je "direktna prijetnja prestonici Kijevu".

Invazija, zaključeno je, može da počne u roku nekoliko dana, a na grafici je prikazano moguće kretanje ruskih vojnih efektiva.

Ukoliko predsjednik Putin izabere rat, stradaće "značajan broj" ljudi "da bi dobio šta želi".

"Ali, predsjednik Putin još može da izabere mir. Može da izabere diplomatiju i deeskalira tenzije. On može da izabere prevenciju konflikta", poručilo je britansko Ministarstvo odbrane.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG