Linkovi

Blinken odlazi na Bliski istok ove sedmice, svjetski lideri kao rješenje predlažu dvije države


Palestinci kupuju na pijaci Al-Zawiya u gradu Gaza 27. novembra 2023. godine, četvrtog dana primirja između Izraela i Hamasa.
Palestinci kupuju na pijaci Al-Zawiya u gradu Gaza 27. novembra 2023. godine, četvrtog dana primirja između Izraela i Hamasa.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je u ponedjeljak da je primirje u Gazi produženo za još dva dana, pošto je prethodni četvorodnevni sporazum isticao u ponedjeljak.

„Postignut je dogovor da se humanitarno primirje produži za dodatna dva dana u pojasu Gaze”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova u objavi na društvenoj mreži X.

Iz Izraela nije bilo komentara, ali je zvaničnik Bijele kuće potvrdio da je postignut dogovor.

IDF je potvrdio da je četvrta grupa 11 oslobođenih talaca - posljednja koja prema uslovima prvobitnog primirja - prebačena na izraelsku teritoriju.

Katar je saopštio da među novooslobođenim taocima ima troje sa francuskim državljanstvom, dvoje sa njemačkim državljanstvom i šestero državljana Argentine. Izraelske vlasti oslobodile su još 33 palestinskih zatvorenika.

„Poslije 52 dana patnje i očaja, njihova majka ponovo može da ih drži u naručju. Moje misli su sa porodicama koje još uvijek čekaju u strahu. Činimo sve što možemo da ih i oni drže u naručju”, napisala je na društvenoj mreži X Annalena Baerbock, ministrica spoljnih poslova Njemačke.

Američki državni sekretar Antony Blinken posjetiće Izrael, Zapadnu obalu i Ujedinjene Arapske Emirate kasnije ove nedjelje, rekao je u ponedjeljak visoki zvaničnik State Departmenta, kako bi izvršio pritisak na više humanitarne pomoći u Gazi i pomogao da se osigura oslobađanje svih talaca koje je zarobio Hamas.

„Sekretar će naglasiti potrebu da se održi povećan priliv humanitarne pomoći u Gazu, obezbijedi oslobađanje svih talaca i poboljša zaštita civila u Gazi” rekao je za Reuters visoki zvaničnik Staye Departmenta, koji je želio da ostane anoniman.

Blinken će također razgovarati sa partnerima u regionu o principima Washingtona za budućnost Gaze i potrebi za nezavisnom palestinskom državom, rekao je zvaničnik. On će takođe prisustvovati klimatskom samitu UN COP28 u Dubaiju.

Rješenje dvije države bilo bi odgovor na palestinsko-izraelski sukob, dogovorili su se zvaničnici arapskih država i Evropske unije na sastanku u Barceloni u Španiji u ponedjeljak. Rekli su da bi palestinska uprava, a ne Hamas, trebalo da vlada Gazom.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je tokom sastanka u Barceloni da su se sve članice EU i skoro svi prisutni složili da je potrebno rješenje sa dvije države.

„Palestinske vlasti moraju da održe izbore i poboljšaju upravljanje, ali to je jedino održivo rješenje za buduće vladnje Gazom da bi se izbegao vakuum u vlasti”, rekao je Borrell.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao je da palestinski narod treba da odluči ko će da ih vodi i da svaki razgovor o upravljanju Gazom nakon sukoba treba da se fokusira na Zapadnu obalu i Gazu kao jedan entitet.

Rješenje sa dvije države predviđa državu za Palestince na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze uz Izrael.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki rekao je da palestinske vlasti, koje su izgubile kontrolu nad pojasom Gaze u borbi za vlast sa Hamasom 2007. godine, nemaju potrebu da se vraćaju u Gazu.

„Bili smo pristuni tamo svije vrijeme. Imamo 60.000 ljudi koji tamo rade javne poslove”, naveo je on.

Trojica zvaničnika govorila su na kraju sastanka Unije za Mediteran, grupe 43 evropskih, severnoafričkih i bliskoistočnih zemalja. Izrael nije prisustvovao samitu.

U izvještaju su korištene informacije AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG