Linkovi

Američka djevojčica (4) oslobođena, Hamas predao još izraelskih i tajlandskih talaca


Israel Palestinians
Israel Palestinians

Četvorogodišnja američka djevojčica koju je Hamas držao u Gazi oslobođena je u nedjelju, rekao je predsjednik Joe Biden, dok je militantna grupa rekla da je trećeg dana primirja predala 13 izraelskih talaca, tri Tajlanđanke i jednog s ruskim državljanstvom.

Oslobađanjem nekih od talaca zarobljenih kada su Hamasovi borci divljali južnim Izraelom 7. oktobra očekuje se da će Izraelci osloboditi drugu grupu od 39 palestinskih zatvorenika kao i prethodnih dana u primirju.

Biden je rekao da se nada da će pauza u borbama između Izraela i Hamasa trajati sve dok se zatvorenici puštaju na slobodu. Rekao je da se nada da će Hamas osloboditi više Amerikanaca, iako nije imao čvrste najave.

Biden je rekao da je četverogodišnja taokinja Abigail Edan svjedočila kako su njene roditelje ubili Hamasovi borci tokom njihovog napada na Izrael 7. oktobra i da je od tada zarobljena.

"Ono što je izdržala je nezamislivo", rekao je Biden na konferenciji za novinare u SAD-u.

Američki predsjednik Joe Biden obraća se o razmjeni talaca i zatvorenika između Hamasa i Izraela, tokom konferencije za novinare u Nantucketu, Massachusetts, SAD, 26. novembra 2023. REUTERS/Tom Brenner
Američki predsjednik Joe Biden obraća se o razmjeni talaca i zatvorenika između Hamasa i Izraela, tokom konferencije za novinare u Nantucketu, Massachusetts, SAD, 26. novembra 2023. REUTERS/Tom Brenner

Izraelska zatvorska služba saopštila je da je u nedelju oslobođeno još 39 Palestinaca iz zatvora u Izraeluz.

Četvorodnevno primirje je prvi prekid borbi u sedam sedmica otkako je Hamas ubio 1.200 ljudi i vratio oko 240 talaca u Gazu.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je obećao da će uništiti militante Hamasa koji upravljaju Gazom, bombardujući enklavu i podižući kopnenu ofanzivu na sjeveru. Oko 14.800 Palestinaca je ubijeno, kažu zdravstvene vlasti Gaze, a stotine hiljada raseljeno.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju se sastao sa sigurnosnim snagama unutar pojasa Gaze i nagovijestio da je kampanja daleko od kraja.

"Ništa nas neće zaustaviti, a mi smo uvjereni da imamo snagu, moć, volju i odlučnost da ostvarimo sve ciljeve rata i to ćemo učiniti", rekao je on.

Očekuje se da će Netanyahu razgovarati s Bidenom kasnije u nedjelju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG