Linkovi

HRW: Palestinska raketa vjerovatni uzrok smrtonosne eksplozije u bolnici Al-Ahli


Wksplozije u bolnici al-Ahli u gradu Gaza, srijeda, 18. oktobra 2023. (AP Photo/Abed Khaled)
Wksplozije u bolnici al-Ahli u gradu Gaza, srijeda, 18. oktobra 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

Human Rights Watch (HRW) je u nedjelju rekao da dokazi ukazuju na to da je neuspješna raketa vjerovatni uzrok eksplozije koja je rezultirala žrtvama u bolnici u Gazi 17. oktobra.

Eksplozija u bolnici Al-Ahli izazvala je bijes širom arapskog svijeta. Palestinci su okrivili izraelski zračni napad, dok je Izrael rekao da je to uzrokovano neuspjelim palestinskim lansiranjem rakete.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je ubijena 471 osoba. Izrael osporava ovu cifru. Neklasifikovani izvještaj američkih obavještajnih službi procjenjuje broj smrtnih slučajeva "na donjem dijelu spektra od 100 do 300".

"Eksplozija u kojoj su ubijeni i povrijeđeni mnogi civili u arapskoj bolnici Al-Ahli u Gazi 17. oktobra 2023. godine rezultat je očigledno raketne municije, poput one koju obično koriste palestinske oružane grupe", rekao je HRW.

Rečeno je da su nalazi njegove istrage o eksploziji zasnovani na pregledu fotografija i video zapisa, satelitskih snimaka i intervjua sa svjedocima i stručnjacima.

Eksplozija u bolnici Al-Ahli bila je jedan od najžešćih incidenata u ratu koji je obilježen optužbama obje strane za dezinformacije i ratne zločine.

Viši zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je Reutersu da sve indicije ukazuju na odgovornost Izraela, dodajući da je izvještaj HRW-a pristrasan prema Izraelu i da nije "odlučujući".

"HRW nije došao do bilo kakvih dokaza koji bi potkrijepili svoje nalaze, niti svjedočenja očevidaca", rekao je on, dodajući da je Hamas prije dvije sedmice dobio pitanja od HRW-a, ali da je od njega tražio da odgodi svoj izvještaj dok se rat ne završi.

Emmanuel Nahshon, zamjenik generalnog direktora za javnu diplomatiju u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova, kritizirao je vrijeme koje je HRW-u trebalo da objavi svoje mišljenje.

"Više od mjesec dana do zaključka do kojeg je cijeli svijet došao nakon dva dana", rekao je on na društvenoj mreži X.

Naim je rekao da je Hamas ponudio HRW-u ili bilo kojem drugom međunarodnom istražnom odboru punu saradnju ako su voljni posjetiti Gazu i provesti detaljnu istragu.

HRW je rekao da izvještaji o 471 mrtvom i 342 povrijeđenih "prikazuju neobično visok omjer poginulih i povrijeđenih" i da se čini da su "neproporcionalni" sa štetom vidljivom na licu mjesta.

"Vlasti u Gazi i Izraelu trebale bi objaviti dokaze o ostacima municije i druge informacije koje imaju u vezi s eksplozijom bolnice Al-Ahli kako bi se omogućila potpuna istraga", rekla je direktorica Odjeljenja za krize i sukobe HRW-a Ida Sawyer.

Bolnice su bile bombardovane u sukobu Izrael-Hamas i sve one u sjevernom dijelu enklave su prestale normalno funkcionirati, iako i dalje smještaju neke pacijente koji nisu mogli pobjeći, kao i ljude koji su raseljeni iz svojih domova.

Palestinci optužuju Izrael da gađa bolnice i škole, dok Izrael kaže da Hamas koristi obične stanovnike Gaze kao živi štit postavljajući vojne položaje u civilne zgrade.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG