Linkovi

Biden se nada produžetku primirja između Izraela i Hamasa


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se nada da će privremeno primirje između Izraela i Hamasa trajati sve dok se taoci oslobađaju, nakon što je militantna grupa oslobodila još 17 ljudi, uključujući četverogodišnju izraelsko-američku djevojčicu.

Hamas je rekao da želi produžiti pauzu u borbama, koje će u ponedjeljak ući u svoj četvrti dan i posljednji dogovoreni dan, ako se ulože ozbiljni napori da se poveća broj oslobođenih palestinskih zatočenika.

Izrael je u nedjelju oslobodio trideset devet palestinskih zatvorenika tinejdžera, čime je ukupan broj od početka primirja porastao na 117.

Hamas je saopštio da je predao 13 Izraelaca, tri Tajlanđanke i jednog sa ruskim državljanstvom, a Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio je da ih je uspješno prebacio iz Gaze u nedjelju.

Biden je rekao da je 4-godišnja taoca Abigail Edan bila svjedok kako su njeni roditelji ubili Hamasovi borci tokom njihovog divljanja na Izrael 7. oktobra i od tada je zadržana.

"Ono što je izdržala je nezamislivo", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u SAD-u.

Abigail je bila na putu u bolnicu na preglede, objavio je izraelski Kanal 13. Njen djed, Carmel Edan, rekao je Reutersu da "jednostavno nije mogao vjerovati" da je vraćena, zahvalivši Bidenu "za svu pomoć koju nam je ponudio".

Četvorodnevno primirje dogovoreno prošle sedmice je prvi prekid borbi u sedam sedmica otkako je Hamas ubio 1.200 ljudi i vratio oko 240 talaca u Gazu.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je bombardovao enklavu i pokrenuo kopnenu ofanzivu na sjeveru. Oko 14.800 Palestinaca je ubijeno, kažu zdravstvene vlasti Gaze, a stotine hiljada raseljeno.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je razgovarao s Bidenom o oslobađanju talaca, dodajući da bi pozdravio produženje privremenog primirja ako bi to značilo da će svaki dodatni dan biti oslobođeno 10 zarobljenika.

Međutim, Netanyahu je rekao da je također rekao Bidenu da ćemo se, na kraju primirja, "vratiti punom snagom kako bismo postigli svoje ciljeve: eliminaciju Hamasa, osiguravajući da se Gaza ne vrati na ono što je bila; i naravno oslobađanje svih naših talaca".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG