Linkovi

Produžen pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH i bivšem glavnom obavještajcu. Tužilaštvo širi istragu


Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH (lijevo) i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne službe
Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH (lijevo) i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne službe

Sud Bosne i Hercegovine je 16. februara produžio pritvor za mjesec dana Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, kako bi istraga mogla biti produžena, a na zahtjev Tužilaštva BiH dan ranije.

Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), su uhapšeni 18. decembra prošle godine.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su tokom 2020. godine zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva, u okviru više pravosudnih predmeta protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na ročištu održanom povodom prijedloga Tužilaštva za produženje pritvora Debevcu, kao i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, tužiteljica Bojana Jolović najavila je da će biti izvršene provjere i u vezi sa saznanjima o susretima Debevca sa Đorđom Ždralom, koji je osuđen za ubistvo, kao i sa bratom bivšeg ministra Miloša Lučića.

Odbrane su zatražile da se prijedlog Tužilaštva odbije, odnosno odbaci kako zbog procesnih razloga, tako i zbog toga što nisu identifikovani svjedoci ili dokazi na koje bi mogao biti izvršen uticaj.

Tužiteljica je navela da je istraga u odnosu na Debevca proširena na primanje dara za trgovinu uticajem zbog vozila koje mu je poklonio autoservis “Kramar” iz Ljubuškog, koji je imao upravne postupke pred Sudom BiH.

“Izabrao je Polo od 15.500 maraka, da ne privuče pažnju… Ovo vozilo registrovao je na svastiku… Ona je navela da ga nikada nije kupila”, kazala je Jolović.

Dodala je da su prikupljene izjave svjedoka o susretu Debevca sa Zdravkom Mamićem i satu vrijednom više od 15.000 eura koji mu je poklonio. Mamić je pobjegao u BiH nakon što je osuđen u Hrvatskoj.

“Sve se dešava u vrijeme ekstradicionog postupka koji je trajao od 2018. do 2022”, rekla je tužiteljica, dodavši da Tužilaštvo još nije utvrdilo kada se susret u Grudama dogodio, jer je Debevec stavljao oznaku “povjerljivo” na svoja službena putovanja.

Dodala je da je Mamić u okviru istrage izjavio da je odlučio da počasti predsjednika Suda, jer je dobro imati osobu na toj poziciji. Jolović je kazala da za ovo djelo nije relevantno da li je Debevec uticao ili pokušao uticati na nekog od sudija, ali da jeste iskoristio svoj službeni položaj.

Tužilaštvo će, kako je navela Jolović, provjeriti motive susreta Debevca sa Ždralom, u čijoj se kući sastao sa svojom advokaticom, članicom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Duškom Bogojević, kao i sa Mladenom Lučićem, bratom Miloša Lučića, koji je optužen za zloupotrebu položaja.

Istraga protiv Debevca proširena je i u odnosu na lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova. Vijeće je na zahtjev Odbrane isključilo javnost sa ovog dijela sjednice zbog zaštite intimnog života prvoosumnjičenog i oštećene.

Za ovu tačku u otvorenom dijelu tužiteljica je spominjala osumnjičenog službenika Suda Milisava Pijuka, koji je sa Debevcom sastavljao izvjesne prijave i sa kojim je zajedno išao radi određenog video-nadzora, lažno se predstavljajući kao službenici OSA-e. Prema riječima Jolović, Debevec je želio da ne bude snimljen i tražio je da se određena kamera skine.

Tužiteljica je rekla da je Debevec tražio od Pijuka informacije ko dolazi u Tužilaštvo od predstavnika OSA-e, što mu je on dostavljao. Jolović je kazala da predstoji saslušanje velikog broja svjedoka.

U vezi sa nezakonitim dodjeljivanjem počasnih iskaznica OSA-e, za šta je osumnjičen Osmanagić, Tužilaštvo je saslušalo Denisa Stojnića, koji je izjavio šta je tadašnji direktor OSA-e tražio od njega da radi, uključujući paljenje vozila i premlaćivanje ljudi.

“Za drugoosumnjičenog ostalo je da se provjere informacije dobijene od dobitnika počasne iskaznice”, rekla je Jolović.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG