Linkovi

Suspendovani predsjednik Suda BiH i bivši prvi obavještajac ostaju u pritvoru


Ranko Debevec, lijevo i Osman Mehmedagić, desno
Ranko Debevec, lijevo i Osman Mehmedagić, desno

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

Sud BiH može za to vrijeme ukinuti ili produžiti pritvor.

Debevec i Mehmedagić osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva BiH, oni su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudija Suda BiH, kao i nekoliko istražilaca Tužilaštva BiH.

"Pritvor je zatražen i zbog straha da bi osumnjičeni na slobodi mogli uništiti dokaze ili uticati na svjedoke", rekla je tužiteljica Bojana Jolović tokom ročišta za određenje pritvora u srijedu, 20. decembra.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 18. decembra

Debevec je 20. decembra suspendovan s pozicije predsjednika Suda BiH.

Za šta Tužilaštvo tereti osumnjičene?

Tužiteljica Jolović je na ročištu za pritvor rekla da se susrela s brojnim opstrukcijama tokom istrage zbog čega smatra da je jedino moguće provesti istragu uz mjere pritvora.

"U karijeri nisam imala ovakve opstrukcije", rekla je Jolović.

Ona je objasnila način djelovanja osumnjičenih tako što je drugooptuženi tražio putem službenih zahtjeva odobrenje za prisluškivanje telefona sudaca i tužitelja, što je odobravao Debevec.

Zahtjevi su pisani na osnovu navodnih saznanja OSA-e za koje je tužiteljica rekla da su takvi "da je i laiku jasno da nisu opravdani i da nisu dovoljni da Sud odobri praćenje telefonske komunikacije".

Iznijela je i podatke da su svi ti nalozi nestali iz evidencije Suda BiH, donosno da Tužilaštvo sumnja da su uništeni.

Navedeno je i da je riječ o sucima i tužiteljima koji su radili na predmetima koji se mogu dovesti u vezu s osumnjičenima. "Osumnjičeni su imali interes u ovim predmetima, odnosno pomenuti su u njima", rekla je Jolović.

Na ročištu za određivanje pritvora 20. decembra uhapšenima Debevcu i Mehmedagiću odbrana je tražila izuzeće sudije Branka Perića, te odgađanje ročišta.

Osumnjičeni Debevec je tokom ročišta rekao da je izdavao naloge za praćenje, ali se ne sjeća koje, jer je to bilo prije tri godine. Rekao je i da je izdao oko 600 ili 700 naloga otkako je bio na poziciji predsjednika Suda.

"Molim vas da ne određujete pritvor", obratio se Debevec sucu Periću, čije je izuzeće tražio.

Tužilaštvo je najavilo da će u istražnom periodu saslušati najmanje šest svjedoka iz Tužilaštva, deset ili više svjedoka iz Suda BiH, kao i svjedoke iz OSA-e.

Ranije afere

Osman Mehmedagić je pred Sudom BiH 2021. bio procesuiran zbog afere "Diploma" u kojoj je osumnjičen da je zloupotrijebio službeni položaj, krivotvorio dokumente i prao novac.

U drugom procesu, 2020., Mehmedagić se teretio za nezakonito izuzimanje snimaka videonadzora iz poslovnica pošte u Sarajevu iz koje je poslano anonimno pismo u kojem su iznesene razne optužbe na njegov račun i na račun dužnosnika SDA.

Tužilaštvo BiH ga je s bivšim ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i još jednom osobom teretilo i za nezakonito imenovanje članova komisije koja odlučuje o tome ko ima pristup tajnim podacima.

Debevca i Mehmedagića povezuje i "slučajni susret" iz 2020. godine zbog kojeg je Debevcu izrečena mjera javne opomene 2021. godine.

Radilo se o neprimjerenom kontaktu s Mehmedagićem protiv kojeg se tada vodio postupak pred Sudom BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG