Linkovi

Uhapšeni predsjednik Suda BiH i bivši direktor državne obavještajne agencije


Ranko Debevec, lijevo i Osman Mehmedagić, desno
Ranko Debevec, lijevo i Osman Mehmedagić, desno

Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšeni su zbog zloupotrebe položaja, po naredbi Državnog tužilaštva.

Oni su, prema saopćenju Milanka Kajganića, glavnog državnog tužioca, osumnjičeni za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana s drugim krivičnim djelima.

Naglašeno je da ne postoji mogućnost davanja dodatnih detalja i informacija.

Debevec je predsjednik Državnog suda od januara 2017. godine. U januaru ove godine je ponovo izabran na ovu funkciju.

Protiv njega je ranije vođen disciplinski postupak za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Odlukom Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a, disciplinska tužba je odbijena.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tokom decembra 2020. godine s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u, namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji.

Mehmedagić je ranije stavljen na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država zbog saučesništva u korupciji. Tada je navedeno da je koristio državnu telekomunikacijsku kompaniju “BH Telecom” za prikupljanje mobilnih aktivnosti bosanskohercegovačkih političara, koji nisu povezani sa Strankom demokratske akcije, te dao instrukcije pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske.

Njemu je u ovom mjesecu zabranjen ulazak u SAD zbog “umiješanosti u značajnoj korupciji”.

Tokom 2021. godine, Mehmedagić i Muhamed Pekić oslobođeni su optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Oni su bili optuženi da su zloupotrebom položaja u augustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

XS
SM
MD
LG