Linkovi

Pripadnice vojske Ukrajine bore se za slobodu svoje zemlje


Pripadnice vojske Ukrajine nose cipele sa štiklom dok učestvuju u probi vojne parade u Kijevu. 2. juli, 2021. (Foto: AFP/ Ukrainian Defence ministry press-service)
Pripadnice vojske Ukrajine nose cipele sa štiklom dok učestvuju u probi vojne parade u Kijevu. 2. juli, 2021. (Foto: AFP/ Ukrainian Defence ministry press-service)

Ukrajinke iz svih sfera života pridružile su se oružanim snagama u borbi za svoje domove i zemlju. Glas Amerike razgovarao je sa nekima od njih u blizini Bahmuta.

Pripadnica oružanih snaga Ukrajine, Valentina, prisjeća se da je na početku ruske invazije bilo strašno ali da je onda isključila emocije i posvetila se onome što radi.

Prethodno stanovnica Kijeva, napustila je 25. februara 2022. salon ljepote gdje je radila kao manikirka i pridružila se Oružanim snagama Ukrajine kao bolničarka. Njena uloga danas je da obezbijedi da ranjeni vojnici stignu sigurno u bolnicu. Ona je provela godinu dana na prvim linijama fronta.

"Umorna sam od gubljenja prijatelja. Moj najbolji prijatelj je ubijen prošlog mjeseca, a još jedan je u zatočeništvu … Još jedna djevojka koja je radila sa nama kao bolničarka je pogođena projektilom prije nekoliko dana. Želim da napravim pauzu od svega ovoga, ali to ću da uradim tek nakon što pobijedimo", kaže Valentina.

Ona je upoznala svoju novu najbolju prijateljicu Juliju, 29-godišnju medicinsku sestru iz regiona Sumi. Također pripadnica vojske Ukrajine, Julija kaže da su njeni saborci nevjerovatni.

"Kada sam se pridružila oružanim snagama, malo sam se plašila da će biti nejednakosti, nekog pritiska, ali ne osjećam to uopšte - svi moji saborci me podržavaju", ističe Julija.

Ana, inače vodnik po činu, kaže da je tretirana na isti način kao i muškarci u vojsci.

“Žena ovdje nema posebne privilegije, naše djevojke su spremne da se bore sa momcima u rovovima, da spavaju na podu i jedu iz iste činije – to je normalno", kaže Ana.

Ona se pridružila oružanim snagama 2015. nakon što je napunila 18 godina. Napustila je vojsku 2018, udala se i dobila dijete. Ali kada je Rusija izvršila invaziju, Ana se vratila u vojsku, motivisana željom da zaštiti svog trogodišnjeg sina.

"Skočila sam iz kreveta 24. februara jer sam čula glasno granatiranje. Odmah je postalo jasno da je rat počeo. Moje dijete je spavalo pored mene, bilo je strašno, veoma teško emocionalno", kaže ona.

Valentina nema djecu, ali se bori da zaštiti svoju zemlju za svu djecu.

"Radi se o mojoj budućnosti, budućnosti moje nerođene djece, moje porodice. Rusi pokušavaju da nas unište već nekoliko vijekova. Ko će, ako ne mi sada, da zaštiti Ukrajinu", ističe Valentina.

Kada se rat završi, Valentina želi da otvori kafić, Julija sanja da otvori svoj salon za tetovaže, a Ana jedva čeka da se vrati svojoj porodici i svom malom sinu.

XS
SM
MD
LG