Linkovi

Prijedlog zakona u Australiji: Mlađi od 16 na Facebook samo uz odobrenje roditelja


An illustration image shows a phone screen with the "Facebook" logo and Australian newspapers in Canberra, Australia, Feb. 18, 2021.
An illustration image shows a phone screen with the "Facebook" logo and Australian newspapers in Canberra, Australia, Feb. 18, 2021.

Vlada Australije planira da traži od društvenih mreža obaveznu saglasnost roditelja za korisnike mlađe od 16 godina – u suprotnom ih čekaju kazne od 10 miliona australijskih dolara (7.5 miliona američkih dolara), po nacrtu zakona koji je objavljen u ponedjeljak, 25. oktobra.

Ovaj zakonski akt bi štitio Australijance na Internetu i obezbijedio bi da su državni zakoni o privatnosti prikladni u digitalnom dobu, saopšteno je iz vlade, prenosi AP.

Platforme za društvene mreže bi morale da preduzmu potrebne korake da verifikuju starost svojih korisnika, prema zakonu koji se odnosi na njih, trgovce informacijama i druge velike onlajn platforme u Australiji.

Prema nacrtu zakona, primarna obaveza platformi je najbolji interes djece kada koriste njihove lične informacije.

Predložene promjene zakona stižu kada je “zviždačica” i bivši menadžer proizvoda u Fejsbuku, Frensis Haugen (Frances Haugen) ranije ovog mjeseca objavila da, kada god postoji konflikt između javnog dobra i koristi za kompaniju, Fejsbuk bi izabrao sopstvene interese.

Pomoćnik premijera Australije za mentalno zdravlje i spriječavanje samoubistva, Dejvid Kolmen (David Coleman) je rekao da će novi zakon biti vodeći u svijetu po pitanju zaštite djece od kompanija koje vode društvene mreže.

Državne vlasti Australije su jedan od najistaknutijih glasova za međunarodno regulisanje interneta.

Ove godine su usvojili zakone koji traže od Gugla i Fejsbuka da plate novinarski sadržaj koji objavljuju. Takođe su se suprotstavili tehnološkim kompanijama, zakonom koji omogućuje zatvorske kazne za zvaničnike u društvenim mrežama ukoliko njihove platforme objavljuju nasilne fotografije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG