Linkovi

Australija: Facebook onemogućio pristup vijestima


FILE - A man walks past a mural in an office on the Facebook campus in Menlo Park, Calif., June 11, 2014.
FILE - A man walks past a mural in an office on the Facebook campus in Menlo Park, Calif., June 11, 2014.

Facebook je u četvrtak objavio da je Australijancima onemogućio gledanje i dijeljenje vijesti na platformi zbog predloženih zakona u zemlji kojima bi digitalni giganti morali platiti za novinarstvo.

Australijski izdavači mogu i dalje objavljivati sadržaje vijesti na Facebooku, ali australska publika ne može gledati niti dijeliti veze i postove, navodi se u izjavi američke kompanije.

Australijski korisnici ne mogu dijeliti australijske ili međunarodne vijesti.

Međunarodni korisnici izvan Australije takođe ne mogu deliti australijske vijesti.

"Predloženi zakon u osnovi pogrešno razumije odnos između naše platforme i izdavača koji je koriste za dijeljenje vijesti", rekao je regionalni direktor Facebooka William Easton.

"Ostavio nam je sužen izbor: pokušati poštivati zakon koji ignorira stvarnost ove veze ili prestati dopuštati sadržaje vijesti o našim uslugama u Australiji. Teška srca odabiremo ovo drugo", dodao je Easton.

Najava dolazi dan nakon što je blagajnik Josh Frydenberg opisao kao "vrlo perspektivne" pregovore između Facebooka i Googlea s australijskim medijskim kompanijama.

Frydenberg je rekao da je nakon razgovora tijekom vikenda s izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom i Sundarom Pichaiem, izvršnim direktorom Alphabet Inc. i njegove podružnice Googleom, bio uvjeren da platforme "zaista žele sklopiti te komercijalne aranžmane".

Frydenberg je rekao da je imao "konstruktivnu raspravu" sa Zuckerbergom nakon što je Facebook blokirao australijske vijesti.

"Pokrenuo je nekoliko preostalih pitanja s vladinim kodeksom pregovora o medijima i dogovorili smo se da nastavimo razgovor kako bismo pokušali pronaći put naprijed," tweetovao je Frydenberg.

Ali ministar komunikacija Paul Fletcher rekao je da vlada neće odustati od svog zakonodavnog dnevnog reda.

"Ova najava s Facebooka, ako bi zadržali ovu poziciju, naravno dovela bi u pitanje vjerodostojnost platforme u smislu vijesti o njoj", rekao je Fletcher za australijsku Broadcasting Corp.

"Facebook efektivno govori Australijancima: 'Informacije koje vidite na našim platformama ne dolaze od organizacija koje imaju uređivačke politike ili postupke provjere činjenica ili novinara koji su plaćeni da rade svoj posao'", dodao je Fletcher.

Australijski parlament raspravlja o predloženim zakonima kojima bi dvije platforme morale postići dogovore o plaćanju australijskih vijesti.

Senat će razmotriti nacrte zakona nakon što ih je u srijedu kasno donio Zastupnički dom.

Obje platforme osudile su predložene zakone kao neizvodljive. Google je također prijetio da će ukloniti svoj pretraživač iz zemlje.

Ali Google sklapa ugovore o plaćanju s australijskim medijskim kompanijama pod vlastitim modelom News Showcase.

Sedam zapadnih medija u ponedjeljak je postalo najveća australijska medijska kuća koja je postigla dogovor s Googleom za plaćanje novinarstva.

News Corp. Ruperta Murdocha od tada je najavio široki ugovor.

Rival Nine Entertainment je navodno blizu vlastitog pakta, a ABC je također u pregovorima.

Vijesti imaju veću ulogu u Googleovom poslovnom modelu nego u Facebookovom.

Easton je rekao da će se javnost pitati zašto platforme različito reagiraju na predloženi zakon koji će stvoriti arbitražno vijeće za određivanje cijene vijesti u slučajevima kada se platforme i vijesti ne uspiju složiti.

"Odgovor je zato što naše platforme imaju suštinski različite veze s vijestima", rekao je Easton.

Peter Lewis, direktor istraživačkog centra Centra za odgovornu tehnologiju Australijskog instituta, rekao je da će Facebook ova odluka "učiniti slabijom društvenom mrežom".

"Akcije na Facebooku znače promašaje kompanije u privatnosti, dezinformacijama i zaštiti podataka te zahtijevati veće napore na jačoj državnoj regulativi," rekao je Lewis. "Bez vijesti zasnovanih na činjenicama, Facebook će postati tek nešto više od slatkih mačaka i teorija zavjere."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG