Linkovi

Google prijeti povlačenjem iz Australije


FILE - A Google logo is seen in Mountain View, California, Nov. 1, 2018.
FILE - A Google logo is seen in Mountain View, California, Nov. 1, 2018.

Google je zaprijetio uklanjanjem svoje tražilice iz Australije jer država želi da tehnološki div dijeli tantijeme s medijima.

Australija uvodi prekretnički zakon kako bi Google, Facebook i potencijalno druge tehnološke tvrtke platile medijima njihov sadržaj vijesti.

Međutim, američki tehnološki divovi uzvratili su potez tvrdeći da su zakoni teški i da bi naštetili lokalnom pristupu uslugama.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da zakonodavci neće popustiti "prijetnjama".

Predloženi kôd vijesti povezao bi Google i Facebook s posredničkim pregovorima s izdavačima o vrijednosti vijesti, ako se prije ne može postići dogovor.

Izvršni direktor Googlea Australije Melanie Silva rekla je 22. januara na saslušanju u Senatu da su zakoni "neizvodljivi".

"Ako bi ova verzija kôda postala zakon, ne bi nam donio stvarni izbor nego da prestanemo s dostupnošću Google tražilice u Australiji", rekla je.

Premijer Morrison je rekao da je njegova vlada i dalje posvećena napretku zakona kroz parlament ove godine. Trenutno imaju široku političku potporu.

"Da budem jasan, Australija donosi naša pravila za stvari koje možete raditi u Australiji. To se radi u našem parlamentu", rekao je novinarima 22. januara.

"I ljudi koji žele raditi u skladu s tim, dobrodošli ste. Ali mi ne odgovaramo na prijetnje."

Ostali zastupnici su 22. januara Googleov ultimatum opisali kao "ucjenu" i kao "velike korporacije koje maltretiraju demokraciju".

XS
SM
MD
LG