Linkovi

Australija usvojila zakon kojim nalaže Facebooku i Googleu da plaćaju prenošenje vijesti


Australija je postala prva država na svijetu koja je uvela obavezu digitalnim kompanijama poput Facebooka i Googlea da plaćaju domaćim medijima za prenošenje njihovog sadržaja.

Parlament je u četvrtak odobrio zakon koji će vladinom arbitru omogućiti da odluči cijenu koju digitalna kompanija treba da plati medijima ako dvije strane ne uspiju da postignu sporazum.

Konačni oblik zakona uključuje set amandmana kao dio sporazuma postignutog u utorak između australijske vlade i Facebooka. Izmjene uključuju dvomjesečni period posredovanja koji bi gigantima društvenih mreža i izdavačima vijesti dao dodatno vrijeme za brokerske ugovore prije nego što budu primorani da se pridržavaju vladinih odredbi.

Sporazumima je okončan zastoj zbog kojeg je Facebook prošle nedjelje blokirao sav australijski sadržaj vijesti, ukidajući mogućnost da one budu gledane i dijeljene.

Web lokacije nekoliko javnih agencija i službi za hitne slučajeve takođe su blokirane na Facebooku, uključujući stranice koje uključuju najnovije informacije o epidemiji koronavirusa, požarima i ostalim prirodnim katastrofama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG