Linkovi

Izaslanik SAD sa EU i pregovaračima Srbije i Kosova: Glavni prioritet snižavanje tenzija


Blokada prelaza Jarinje traje već deset dana
Blokada prelaza Jarinje traje već deset dana

U Briselu razgovaraju šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, na prvom zvaničnom sastanku od početka krize na sjeveru Kosova.

Prije deset dana, kosovska vlada donijela je odluku da vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da stavljaju privremene oznake kada ulaze na Kosovo i plaćaju taksu. Na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak raspoređene su specijalne snage kosovske policije ROSU, a Srbi sa sjevera Kosova blokiraju saobraćaj nezadovoljni odlukom vlade u Prištini.

Beograd je od Prištine tražio da povuče ROSU sa administrativnih prelaza, što vlada Aljbina Kurtija odbija da učini. Borbeni avioni Vojske Srbije prelijetali su prostor iznad administrativne linije, a u blizini Jarinja bila su i borbena oklopna vozila.

Protest lokalnih Srba na Jarinju i Brnjaku i blokada tih prelaza traje već deseti dan. Od utorka je pojačano prisustvo KFOR-a koji je predložio da njegovi pripadnici zamijene pripadnike ROSU, ali su Srbi to odbili jer bi odluka o privremenim tablicama ostala na snazi, javlja RTS.

Sporazumom o slobodi kretanja koji su dvije strane potpisale u Briselu 2011. bilo je predviđeno da vozači sa tablicama Republike Kosovo (RKS) pri ulasku u Srbiju stavljaju privremene (KS) tablice i plaćaju taksu. Taj dogovor je potvrđen i sporazumom iz 2016. koji je istekao sredinom septembra ove godine, a novi dogovor nije napravljen. Kosovska vlada je odlučila da uvede recipročnu mjeru za vozače iz Srbije, što je dovelo do povećanja tenzija.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je pozvao na hitnu deeskalaciju situacije i ocijenio da bi dijalog mogao da bude prvi korak u smirivanju tenzija.

Na deeskalaciju su pozvali i NATO i predstavnici SAD i drugih zapadnih zemalja.

U Brise je doputovao i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska pitanja Gabrijel Eskobar.

Glavni prioritet je snižavanje tenzija na sjeveru Kosova, izjavio je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar (Eskobar) u Briselu, nakon susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih ekipa Srbije i Kosova Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem (Bisljimi).

"Tenzije su u ovom trenutku jako visoke", rekao je Escobar nakon susreta.

On je naglasio da se mora pronaći rješenje za registarske tablice te da je važno da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja. On je takođe naglasio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rješenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu, prenosi radio Slobodna Evropa iz Brisela.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG