Linkovi

Napetost na Kosovu: Zvaničnici EU i NATO pozivaju na deeskalaciju


Arhiva - Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije na graničnom prijelazu Jarinje, Kosovo, 21. septembra 2021. (Foto: Rojters, Laura Hasani)
Arhiva - Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije na graničnom prijelazu Jarinje, Kosovo, 21. septembra 2021. (Foto: Rojters, Laura Hasani)

Protest Srba s Kosova zbog raspoređivanja specijalnih snaga kosovske policije na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, koji obezbjeđuju sprovođenje reciprocitetne odluke Prištine o zamjeni registarskih tablica, nastavlja se.

Reagovali su čelni ljudi Evropske unije i NATO-a, a ministar odbrane Srbije, u pratnji načelnika Generalštaba VS i ruskih civilnih i vojnih diplomatskih predstavnika, posjetio je jedinice Vojske Srbije koje su stavljene u stanje povišene borbene gotovosti. RTS javlja da su borbeni avioni Vojske Srbije letjeli sa srpske strane granice, dok je kosovsku nadzirao helikopter KFOR-a.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je u nedjelju Srbiju i Kosovo na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije i uklanjanje blokada sa puteva.

Borelj je u saopštenju, koje prenosi FoNet, poručio da su neprihvatljive bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinisane radnje.

On je istakao da Srbija i Kosovo moraju da pronađu rješenje za smirivanje situacije i da se dogovore o daljem putu, a da će Evropska unija aktivno podržavati te napore.

Prema njegovim riječima, i kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbjednost i dobrobit zajednica i na Kosovu i u Srbiji.

"To sam naglasio u razgovorima sa predsjednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (Kosova Aljbinom) Kurtijem ove nedjelje", ukazao je Borelj.

On je naglasio da je dijalog uz posredovanje EU i dalje jedina platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja, uključujuči i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama, dodaši da poziva i Kosovo i Srbiju da ga koriste.

Dolazak glavnih pregovarača u Brisel narednih dana prvi je pozitivan korak, rekao je Borelj i istakao da je od ključne važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rješenja koja su u interesu građana.

"Ponavljamo da očekujemo i od Kosova i od Srbije da će se vratiti stvaranju okruženja koje vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji u korist svojih građana", kazao je Borelj.

Kako je istakao, to je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je neophodan kako bi obje strane napredovale na putu ka EU.

Borelj je zahvalio generalnom sekretaru NATO na odličnoj saradnji Kfora i Euleksa, dodavši da Kfor igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Mišel pozvao na deeskalaciju

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i nastavak pregovora u Briselu.

Mišel se obratio u subotu uveče putem Twittera predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju:

"Vrijeme je za Srbiju i Kosovo – Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, da načine korak nazad i dovedu do deeskalacije, uključujući povlačenje jedinica Specijalne policije i uklanjanja barikada", poručio je Mišel.

On je naveo da je u kontaktu sa visokim zvaničnikom EU Đozepom Boreljom, kao i da bi Vučić i Kurti trebalo da nastave pregovore o predlogu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prenio je Kossev.

Stoltenberg i Vučić u stalnom kontaktu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom situacija na Kosovu, koju je Stoltenberg, kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednika Srbije, ocijenio kao zabrinjavajuću.

Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, navodi se u saopštenju.

Vučić je istakao da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala i da će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali da i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će oklopne jedinice kosovskog premijera Aljbina Kurtija biti povučene sa sjevera Kosova.

Vučić se zahvalio Stoltenbergu "na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu", a dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u cijelom regionu.

Stefanović i ruske diplomate u posjeti vojnicima

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović posjetili su dio jedinica Vojske Srbije koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u okviru taktičkih grupa u garnizonu Raška, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se podsjeća da je podizanje borbene gotovosti za dio jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova naredio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije raspoređivanja jedinica kosovske polcije ROSU na sjeveru Kosova.

Pripadnici Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa Kosovom, Srbija, 26. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Pripadnici Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa Kosovom, Srbija, 26. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

"Moraju se zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah među srpski narod na severu Kosova i Metohije. Nije lako razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan međunarodni dogovor i izazivaju destabilizaciju. Jaka Vojska Srbije garant je da neće biti nikakvog novog pogroma Srba, niti akcija poput 'Oluje' i 'Bljeska'. Mi želimo mir i stabilnost, ali naš narod niko neće ugrožavati, niti će nam neko govoriti gde ćemo u centralnoj Srbiji da koristimo svoje snage, vojsku i policiju. To je suverena odluka Srbije", poručio je Stefanović na Jarinju, po završetku obilaska jedinca VS i policije.

On je rekao kako "Brisel danima šuti na bezumlje i bezakonje koje se dešava na sjeveru" Kosova, a onda "šalje pozive na deeskalaciju za obje strane, kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije".

Osim ministra odbrane i načelnika Generalštaba, u posjeti su bil i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uvjerili u aktuelnu situaciju.

Bocan-Harčenko potvrdio je podršku Rusije stavu Beograda i izrazio zabrinutost zvanične Moskve. On je ocijenio da je "odgovornost za novonastalu, veoma opasnu situaciju za širu regiju na privremenim institucijama u Prištini" i da je to "potpuno jasno".

XS
SM
MD
LG