Linkovi

Eurozastupnici zabrinuti zbog napetosti na sjeveru Kosova


Kosovo special police officers are pictured as hundreds of Kosovo Serbs protest against a government ban on entry of vehicles with Serbian registration plates in Jarinje, Kosovo, September 21, 2021. REUTERS/Laura Hasani/File Photo
Kosovo special police officers are pictured as hundreds of Kosovo Serbs protest against a government ban on entry of vehicles with Serbian registration plates in Jarinje, Kosovo, September 21, 2021. REUTERS/Laura Hasani/File Photo

Europski zastupnici koji se bave prilikama na Zapadnom Balkanu izašli su s posebnim priopćenjem u kojem izražavaju zabrinutost nastalom situacijom na sjeveru Kosova.

"Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih tenzija na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak. Srbija i Kosovo moraju hitno pronaći mirno i održivo rješenje kako bi se osigurala sigurnost i sigurnost svih građana", stoji u priopćenju koji su potpisali Vladimir Bilčik, Viola von Cramon-Taubadel, Tana Fajon i Rome Franz.

Zastupnici Europskog parlamenta traže povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske i uklanjanje blokade puteva.

"Trebalo bi prestati s jednostranim akcijama i provokacijama i zapaljivom retorikom, koje povećavaju tenzije i utječu na dobrobit lokalnih zajednica", istakli su oni pozivajuċi istovremeno Europsku uniju (EU) i njene partnere da nastave raditi na deeskalaciji krize, a lidere Srbije i Kosova da koriste platformu dijaloga za rješavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona vezana za slobodu kretanja.

Eurozastupnici ponavljaju da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova preduvjet za pristup obje zemlje EU, a od suštinskog je i značaja za osiguravanje stabilnosti i prosperiteta u široj regiji.

Stoga, oni su ponovili poziv stranama da se aktivno i konstruktivno ponovo uključe u dijalog uz pomoć EU koji vodi specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u cilju postizanja sveobuhvatnog, održivog i pravno-obavezujućeg sporazuma.

Ovo pripćenje dolazi nakon nastalih napetosti na sjeveru Kosova, protestom Srba s Kosova, koji su nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamjeni registarskih tablica na vozilima.

Kosovska Vlada uvela je 20. rujna mjere reciprociteta za tablice vozila iz Srbije.

Protest kosovskih Srba je ušao u drugu sedmicu. Blokirani su granični prijelazi Jarinje i Brnjak, a na terenu su specijalne jedinice Policije Kosova.

Predstavnici Srbije optužuju Kosovo da je uvođenjem recipročne mjere skidanja srpskih tablica prekršilo odredbe sporazuma u Briselu, koji su dvije strane postigle uz posredovanje EU.

Iz Prištine, s druge strane, poručuju da djeluju upravo u skladu sa sporazumom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG