Linkovi

Kosovska policija: Zapaljen objekat u Zubinom potoku, nađen eksploziv u Zvečanu


Specijalne snage kosovske policije na prelazu Jarinje
Specijalne snage kosovske policije na prelazu Jarinje

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavio je da su u subotu u 1 sat ujutru nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju vozila u Zubinom potoku, a da je u Centru za civilu registraciju u Zvečanu pronađeno vozilo sa eksplozivom.

"Oko 1 sat poslije ponoći dogodio se kriminalni čin sa elementima terorizma. Zapaljen je Centar za registraciju vozila koji se nalazi u zgradi opštine Zubin potok. Kosovska policija je odmah došla na lice mjesta i uskoro će imati više informacija. Istovremeno, napadnut je Centar za civilnu registraciju u Zvečanu gdje je pronađeno vozilo sa eksplozivom. Ove kriminalne akcije najbolje pokazuju šta bi se desilo na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak da tamo nisu prisutne specijalne snage... Pozivamo građane na sjeveru Kosova da poštuju zakone i da ne dozvole da se njima, zahvaljujući tenzijama, manipuliše politički", napisao je Svećlja na Facebooku

Tenzije na Kosovu su povišene otkako je vlada u Prištini odlučila da vozila sa srpskim registarskim oznakama, kada ulaze na Kosovo, treba da stave privremene tablice koje se plaćaju što vozači sa registracijama Republike Kosovo (RKS) moraju da rade već 10 godina kada ulaze u Srbiju. Taj princip, definisan Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. potvrđen je sporazumom iz 2016. koji je nedavno istekao, a Srbija i Kosovo nisu napravili novi dogovor.

Mediji prenose da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak blokirani već šesti dan. Sa jedne strane su prisutne specijalne jedinice kosovske policije ROSU, a sa druge stanovništvo sa sjevera Kosova koje protestuje zbog odluke vlade.

RTS javlja da su dva borbena aviona Vojske Srbije u dva navrata oko podne nadlijetala su administrativni prelaz Jarinje.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao je za TV Prva da policijski helikopteri "imaju pravo da nadleću dio teritorije Srbije do adminsitrativne linije" i da je sada pojačano interesovanje za to jer "naoružani ljudi stoje preko puta nenaoružanih civila".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG