Linkovi

Predsjednik Ukrajine kaže da je otvoren za "istinske" pregovore


ARHIVA-Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski
ARHIVA-Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Uoči obraćanja svetskim liderima na globalnom klimatskom samitu u utorak, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja spremna da razmotri „istinske“ pregovore sa Rusijom.

Zelenski je rekao da je njegova zemlja otvorena za razgovore sa Moskvom ako se obnove granice Ukrajine, ako žrtve ruske invazije i napada budu obeštećene i ako se učine napori da se počinioci pozovu na odgovornost.

Predsjednikovi komentari su uslijedili nakon izvještaja The Washington Posta u kojem se navodi da Sjedinjene Države žele da Ukrajina pokaže spremnost za mirovne pregovore. Ta spremnost bi, prema izvještaju, ojačala međunarodnu podršku Kijevu.

Na pitanje o spremnosti Zelenskog da pregovara sa Rusijom, visoki američki zvaničnik je rekao novinarima: „Ono što je važno je razumjeti da će svaku odluku Ukrajine da pregovara ili odluku da ne pregovara odrediti ukrajinsko rukovodstvo. Ne ono što SAD govore ili rade."

Šef ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, Oleksij Danilov, naglasio je da bi "glavni uslov" za takvo razmatranje bila "obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine." Danilov je dodao da treba da postoji neka vrsta "garancije", za modernu protivvazdušnu odbranu, avione, tenkove i rakete dugog dometa, uz poziv za kontinuiranu međunarodnu pomoć.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild ponovila je „dosljednu“ podršku SAD Ukrajini, tokom razgovora sa ukrajinskim predsjednikom i drugim visokim zvaničnicima u utorak u Kijevu.

Ambasadorka Tomas Grinfild i predsjednik Zelenski razgovarali su o međunarodnim naporima da se minimizira uticaj ruske agresije na globalnu bezbjednost hrane, uključujući održavanje i širenje Crnomorske inicijative za žito, dogovorene uz posredovanje UN, i da se obezbijedi odgovornost za ratne zločine i zločine počinjene nad ukrajinskim narodom“, naveo je u saopštenju portparol Misije SAD pri Ujedinjenim nacijama Nejt Evans.

Novi satelitski snimci Maksara, kompanije za svemirsku tehnologiju sa sjedištem u SAD, pokazuju da su tri masovna groblja u blizini okupiranog Mariupolja "stabilno" rasla od proljeća, navodi BBC. Na jednom od njih — Starom Krimu, sjeverozapadno od Mariupolja, gdje je od početka ruske invazije iskopano više od 4.600 grobova, nalazi se otprilike 1.500 novih grobova. Međutim, teško je sa sigurnošću znati koliko je tijela zakopano na tom mjestu.

Ostale masovne grobnice su Manhuš i Vinogradne, koje se nalaze zapadno, odnosno istočno od Mariupolja, lučkog grada koji je izdržao višemjesečnu opsadu Rusije.

Broj poginulih izazvanih opsadom ostaje nejasan, jer se Mariupolj, nekada dom za skoro 500.000 ljudi, nalazi u okupiranom dijelu Donjecke oblasti.

Svjedoci u Mariupolju rekli su za BBC da su vidjeli kako ruski punomoćnici raščišćavaju tijela iz ruševina uništenih zgrada posljednjih mjeseci da bi ih sahranili na drugom mestu.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i Agencije Frans Press.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG