Linkovi

Predsjednik Irana: Trump da vrati povjerenje između SAD i Irana


Hassan Rouhani
Hassan Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ocijenio je da njegov američki kolega Donald Trump treba da povrati povjerenje između SAD i Irana prije mogućeg susreta dvojice vođa. 

"Prije toga treba da stvorimo klimu uzajamnog povjerenja", rekao je sinoć Rouhani za američku televiziju Fox News u New Yorku gdje prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN i dodao da je Washington iznevjerio to povjerenje povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma.

On je odgovarao na pitanje novinara o mogućem susretu sa Trumpom ove nedjelje na margini zasjedanja Generalne skupštine UN.

"Ako američka vlada želi da razgovara treba da stvori potrebne uslove", rekao je Rouhani.

Novinari spekulišu da bi moglo da dođe do manje više slučajnog susreta dvojice lidera u kuloarima UN u New Yorku, dok iranski predsjednik ne vidi zašto bi se takav susret održao.

"Zbog čega. Ako imamo velike ciljeve za naše narode to treba da bude nešto predviđeno i pripremljeno. Trump je isisao povjerenje između naših zemalja i vrlo je važno da ga povrati", rekao je on.

Po Rouhaniju, ponovno uspostavljanje povjerenja se dobija smanjenjem pritiska na iransku naciju i narod.

Washington je ponovo uspostavio sankcije Iranu i stalno ih zaoštrava od maja 2018. godine kada je Trump povukao Ameriku iz međunarodnog sporazuma zaključenog tri godine ranije da spriječi Teheran da dobije nuklearno oružje.

Iran, čija privreda se muči zbog sankcija posljednjih mjeseci, počeo je postepeno da odustaje od restrikcija nametnutih njegovom nuklearnom programu, prema tom međunarodnom sporazumu.

Rouhani je rekao da bi ukidanje sankcija promijenilo stvari i da bi onda moglo da se razmišlja o razgovoru o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao što se razgovaralo o nuklearnim pitanjima.

Kako navodi AFP, on time jasno otvara vrata globalnijem sporazumu sa međunarodnom zajednicom.

"Mi smo 2015. zaključili sporazum, možemo takođe sklopiti sporazume o drugim pitanjima", rekao je Rouhani.

Washington želi novi sporazum sa Teheranom koji bi bio stroži po nuklearnom pitanju i koji bi uključio i ograničenja za balistički program Irana i tražio da Iran prekine sa destabilizujućim ponašanjem na Bliskom istoku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG