Linkovi

Trump: Budućnost pripada patriotama


U.S. President Donald Trump addresses the 74th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 24, 2019. REUTERS/Carlo Allegri
U.S. President Donald Trump addresses the 74th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 24, 2019. REUTERS/Carlo Allegri

"Mudri lideri uvijek stavljaju dobrobit sopstvenog naroda i zemlje na prvo mjesto", poručio je predsjednik Donald Trump na 74. zasjedanju Generalne skupštine UN u New Yorku.

"Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama. Budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i poštuju razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom", rekao je američki predsjednik.

Trump osudio "krvožednost Irana"

Trump je pozvao druge zemlje da se pridruže Sjedinjenim Državama i izvrše pritisak na Iran poslije napada na saudijska naftna postrojenja, 14. septembra. Ipak je rekao da postoji put ka miru.

"Želimo partnere, a ne protivnike", poručio je Trump svjetskim liderima.

Napadi u Saudijskoj Arabiji potresli su Bliski istok i izazvali strahovanja od izbijanja većeg rata. Trump je pokazao uzdržanost u krizi i za sada se nije odlučio na vojnu reakciju.

"Sve nacije imaju dužnost da reaguju. Nijedna odgovorna vlada ne bi smjela da finansijski podržava krvožednost Irana. Sve dok se prijeteće ponašanje Irana bude nastavilo, sankcije neće biti ukinute, već će biti još pojačane", kazao je Trump.

Američki predsjednik pozvao je saveznike iz zemalja Zaliva da normalizuju odnose sa Izraelom, kako bi pružili regionalnu kontratežu Iranu.

U zajedničkom saopštenju u ponedjeljak, Britanija, Francuska i Njemačka objavile su da Iran nije odgovoran za nedavne napade na saudijska naftna postrojenja. One su se pridružile SAD, što je uključilo nove ekonomske sankcije protiv Irana u odgovor na napade.

Trump će, tokom nedjelje, imati direktne susrete sa nekoliko svjetskih lidera, a prisustvuje i prijemu za diplomate i ručku, čiji je domaćin generalni sekretar UN Antonio Guterres.

Tokom prošlogodišnjeg obraćanja Generalnoj skupštini, Trump je izazvao smijeh kada se hvalio da je njegova administracija "postigla više od skoro bilo koje druge administracije u istoriji Amerike."

U anketi, koja je sprovedena među bivšim američkim ambasadorima i zvaničnicima za nacionalnu bezbjednost na najvišem nivou, koji su radili i u republikanskim i demokratskim administracijama, oni su izrazili uvjerenje da se američki uticaj na svjetskoj sceni smanjio za vrijeme Trumpovog mandata, a da su neprijatelji SAD ojačali.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG