Linkovi

SAD šalju trupe u Saudijsku Arabiju, Iran prijeti da će uništiti "agresore"


Američke snage na nosaču aviona Abraham Lincoln u Arapskom moru, 6. septembar 2019.
Američke snage na nosaču aviona Abraham Lincoln u Arapskom moru, 6. septembar 2019.

Iran će goniti i uništiti sve agresore, čak i i ako izvedu ograničeni napad, rekao je u subotu šef elitne Revolucionarne garde, nakon napada na saudijska vojna postrojenja za koje su američki zvaničnici optužili Iran.

"Budite oprezni, ograničena agresija neće ostati ograničena. Gonićemo sve agresore. Kažnjavaćemo ih do punog uništenja", rekao je u obraćanju na državnoj televiziji, general Hosein Salami.

Iran je odbacio optužbe da je izveo napad, za koji je odgovornost preuzela pobunjenička grupa Huti iz Jemena, blisko povezana sa Teheranom.

Pripadnici Revolucionarne garde sa Ajatolahom Ali Hameneijem
Pripadnici Revolucionarne garde sa Ajatolahom Ali Hameneijem

Amirali Hadžizadeh, komandant vazduhoplovnih snaga Revolucionarne garde, rekao je da će snažno odgovoriti na bilo koji napad na Iran, prenijela je iranska zvanična novinska agencija IRNA.

Sjedinjene Države saopštile su u petak da šalju dodatne vojne snage i opremu za protivvazdušnu odbranu u Saudijsku Arabiju i Ujeidnjene Arapske Emirate.

Predsjednik Donald Trump "odobrio je raspoređivanje trupa SAD, koje će biti defanzivne prirode", rekao je sekretar za odbranu Mark Esper tokom brifinga u Pentagonu.

Esper je rekao da SAD odgovaraju na zahtjeve Saudijaca i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji za cilj imaju unaprjeđenje njihove protivvazdušne i odbrane od raketa.

Detalji u vezi sa raspoređivanjem trupa SAD treba da budu precizirani tokom vikenda i objavljeni naredne sedmice, rekao je u petak general Joseph Dunford, načelnik Združenog Generalštaba američke vojske.

"Sekretar (Mike) Pompeo tek se vratio ovog jutra, a Saudijci su zatražili ojačavanje svojih sposobnosti", rekao je Dunford. "Nismo još odlučili o specifičnim jedinicama", ali te koje budu odabrane trebalo bi da pomognu da se ojača protivvazdušna odbrana zemlje.

Takođe kasno u petak, Ujedinjene nacije saopštile su da su poslale tim od četvoro međunarodnih eksperata u Saudijsku Arabiju kako bi istražili napade na naftna postrojenja.

Nove američke sankcije protiv Irana

Ranije, Trump je u petak proglasio nove sankcije protiv iranske nacionalne banke, čime je dodatno zaoštrio ekonomski pritisak na Islamsku Republiku.

U subotu, Džavad Zarif, ministar inostranih poslova Irana, osudio je sankcije kao očajnički potez i pokušaj da se običnim Irancima ograniči pristup hrani i lijekovima.

"Ovo je znak očaja SAD... Kada ponavljeno uvode sankcije istitim institucijama, to znači da njihovi pokušaji da bace iransku naciju na koljena pod 'maksimalnim pritiskom' nije uspio", rekao je Zarif novinarima tokom razgovora koji je prenosila državna televizija. Zarif je stigao u New York na godišnje zasjedanje Generalne skuopštine Ujeidnjenih nacija.

Predsjednik Trump je povukao ideju o bilo kakvoj direktnoj vojnoj akciji protiv Irana.

Predsjednik SAD Donald Trump na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Scottom Morrisonom u Bijeloj kući, 20. septembar 2019.
Predsjednik SAD Donald Trump na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Scottom Morrisonom u Bijeloj kući, 20. septembar 2019.

"Mislim da sankcije rade posao", rekao je Trump tokom zajedničke konferencije za štampu u Bijeloj kući sa asutralskim premijerom Scottom Morrison​om. Trump je takođe rekao da bi "vojska mogla da radi, ali to je vrlo bolna forma pobede".

Ali, Trump je kazao da ne planira vojni odgovor na napade, rekavši reporterima u Ovalnom kabinetu da bi znažni pristup "trebalo bi da pokazuje i malo uzdržanosti".

Trump je upozorio, međutim, da "Iran zna da je, ukoliko se bude loše ponašao, na pozajmljenom vremenu".

Trump je najavio da sankcije njegove administracije protiv Irana imaju opcije, uključujući i opcije za dalje slabljenje ekonomije, raspoređivanje više američkih trupa u regionu Bliskog istoka, ako i ciljane vojne udare.

Zarif je rekao u četvrtak da bi udari vojske Saudijske Arabije ili SAD protiv njegove zemlje izazvali "totalni rat".

Sjedinjene Države prethodno su uvele oštre sankcije protiv Irana zbog njegovog navodnog nuklearnog programa. Ali, Sekretarijat za finansije SAD saopštio je u petak da su posljednje sankcije uvedene zato što je iranska centralna banka umiješana u "terorizam" kroz obezbjeđivanje "milijardi dolara" za Islamsku revolucionarnu gardu i Hezbolah.

Iranski predsjednik Hasan Rohani često govori da se pregovori između njega i Trumpa mogu dogoditi samo ukoliko SAD prvo olakšaju sankcije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG