Linkovi

Iranski lider poručuje SAD da se drže podalje od regiona Persijskog zaliva


Iranski predsjednik Hassan Rouhani
Iranski predsjednik Hassan Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u nedjelju da bi prisustvo stranih snaga u oblasti Persijskog zaliva stvorilo "nesigurnost u regionu".

"Strane snage izazvaće probleme i nesigurnost za ljude i naš region", rekao je Rouhani u prenosu uživo na državnoj televiziji. Iranski lider rekao je da planira da u Ujedinjenim nacijama predstavi plan za mir.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da SAD žele da pronađu diplomatsko rješenje za tenzije sa Iranom, koji se smatra odgovornim za napad na saudijska naftna postrojenja, ali je upozorio da će, ako diplomatija ne donese rezultate, predsjednik Donald Trump "donijeti neophodne odluke da se ostvare naši ciljevi."

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Pompeo je izjavio za mrežu ABC News da će nedavna Trumpova odluka da pošalje dodatne vojnike američkog vojnog vazduhoplovstva u Saudijsku Arabiju "poboljšati kapacitete" i "otežati situaciju Iranu."

U subotu, predsjedavajuća Predstavničkim domom Nancy Pelosi kritikovala je plan predsjednika Donalda Trumpa za slanje dodatnih američkih snaga i opreme za protivvazdušnu odbranu u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, rekavši da je to posljednji pokušaj administracije da "zaobiđe" Kongres.

Nancy Pelosi (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Nancy Pelosi (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

"Plan predsjednika Trumpa da ubrza isporuku vojne opreme Saudijskoj Arabiji i Emiratima i da rasporedi dodatne snage SAD u region, posljednji je nečuveni pokušaj Trumpove administracije da zaobiđe dvopartijsku, dvodomnu volju Kongresa", rekla je ona u izjavi. "Te neprihvatljive akcije razlog su za oglašavanje alarma".

Australski premijer Scott Morrison, koji je bio u državnoj pojseti Bijeloj kući u petak, rekao je da njegova zemja neće biti uvučena u vojni konflikt sa Iranom, zajedno sa SAD. Morrison je rekao da je prvrženost Australije u Zalivu ograničena očuvanje slobode plovidbe kroz Hormoški moreuz.

"Defanzivna priroda" snaga SAD

Mark Esper i Joseph Dunford
Mark Esper i Joseph Dunford

Američki sekretar za odbranu Mark Esper i general Joseph Dunford, predsjedavajući Združenim generalštabom Vojske SAD, objavili su Trumpovu odluku da pošalje snage i opremu u Saudijsku Arabiju i UAE u petak uveče u Pentagonu.

Esper je rekao da će snage biti "defanzivne prirode". Dodao je da SAD odgovaraju na zahtjeve zvaničnika Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi poboljšali svoje protivvazdušne i odbrane od raketa, nakon prošlonedjeljnih napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije. Zvaničnici SAD drže da je Iran odgovoran za napade, dok Teheran to negira.

Napad od 14. septembra objelodanio je koliko su naftna postrojenja u regionu ranjiva, kada su pitanju napadi dronovima i krstarećim raketama.

Detalji, kada je riječ o raspoređivanju snaga SAD, trebalo bi da budu razmatrani tokom vikenda i objavljeni naredne sedmice, rekao je Dunford u petak.

"Sekretar (Mike) Pompeo tek se vratio ovog jutra, a Saudijci su zatražili ojačavanje svojih sposobnosti", rekao je Dunford. "Nismo još odlučili o specifičnim jedinicama", ali te koje budu odabrane trebalo bi da pomognu da se ojača protivvazdušna odbrana zemlje.

Pelosi je u izjavi rekla da su Predstavnički dom i Senat dvopartijski usvojili zakon prije nekoliko mjeseci, kako bi blokirali prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, kao i da su osudili umiješanost Saudijaca u rat u Jemenu.

"Još jedanput, predsjednik Trump žmiri na jedno oko na nastavljeno nasilje koje sprovode Saudijci pritv nedužnih Jemenaca, kao i na užasno ubistvo novinara Jamala Khashoggija i njihovo rašireno kršenje ljudskih prava, koje predstavlja moralnu i humanitarnu krizu", dodala je ona.

Nekoliko sati nakon što su SAD objavile raspoređivanje snaga, čelnik iranske elitne Revolucionarne garde, general Husein Salami, upozorio je da su njegove snge "spremne za bilo kakav scenario". Salami je dodao: "Ukoliko iko pređe naše granice, napašćemo ga".

Takođe kasno u petak, Ujedinjene nacije saopštile su da su poslale tim od četvoro međunarodnih eksperata u Saudijsku Arabiju kako bi istražili napade na naftna postrojenja.

Ranije, Trump je u petak proglasio nove sankcije protiv iranske nacionalne banke, čime je dodatno zaoštrio ekonomski pritisak na Islamsku Republiku.

Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Trump je povukao ideju o bilo kakvoj direktnoj vojnoj akciji protiv Irana.

"Mislim da sankcije rade posao", rekao je Trump. Truamp je takođe rekao da bi "vojska mogla da radi, ali to je vrlo bolna forma pobede".

Ali, Trump je kazao da ne planira vojni odgovor na napade, rekavši reporterima u Ovalnom kabinetu da bi znažni pristup "trebalo bi da pokazuje i malo uzdržanosti".

Trump je upozorio, međutim, da "Iran zna da je, ukoliko se bude loše ponašao, na pozajmljenom vremenu".

XS
SM
MD
LG