Linkovi

Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma nastoji osigurati slanje pomoći Izraelu


Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Mike Johnson
Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Mike Johnson

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson rekao je u nedjelju da će pokušati osigurati da prođe zakon o pomoći Izraelu ove sedmice, nakon masovnog iranskog napada dronovima, ali nije rekao da li će zakon uključivati i pomoć Ukrajini i drugim saveznicima SAD-a.

Johnson, koji se bori da ujedini svoju rascjepkanu republikansku većinu i izbjegne prijetnje oko njegove smjene, podsjetio je na dva neuspješna pokušaja da se pošalje pomoć samo Izraelu.

"Pokušat ćemo ponovo ove sedmice, a detalji tog paketa se sastavljaju upravo sada. Gledamo opcije i sva ova dodatna pitanja", rekao je Johnson za program "Sunday Morning Futures" za Fox News .

Johnsonova kancelarija odbila je dati dodatne detalje.

Johnson je to izjavio nakon što je vođa većine u Predstavničkom domu Steve Scalise rekao da će Dom odgovoriti na iranski napad "zakonodavstvom koje podržava našeg saveznika Izraela i poziva Iran i njegove terorističke zastupnike na odgovornost", ne nudeći detalje.

Očekuje se da će se Johnson kasnije u nedjelju sastati sa zakonodavcima fokusiranim na pitanja nacionalne sigurnosti, uključujući predsjednika Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Michaela McCaula.

Iran je lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila u svom prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju proteklog vikenda.

Bijela kuća i najviši demokrate i republikanci u Senatu pozvali su Johnsona da bez odlaganja krene naprijed u vezi sa dvostranačkim paketom od 95 milijardi dolara koji je usvojen u Senatu i koji bi pružio 14,1 milijardu dolara pomoći Izraelu i 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Johnson je odbio da prihvati prijedlog zakona koji je usvojen u Senatu. Umjesto toga, pokušao je izraditi vlastito zakonodavstvo, a pomoć Ukrajini strukturirana je kao zajam po nalogu republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

"On i ja smo 100 posto ujedinjeni oko ovih većih stvari", rekao je Johnson o Trumpu, nakon sastanka s njim u petak na Floridi.

Mnogi Trumpovi saveznici u Predstavničkom protive se pomoći Ukrajini, a predstavnica Marjorie Taylor Greene zaprijetila je da će pokrenuti smjenu Johnsona s mjesta predsjedavajućeg zbog pitanja koje uključuje njegovu podršku Ukrajini.

Republikanski saveznici Ukrajine očekuju da veći dopunski zakon o pomoći Kijevu dođe na red ove sedmice.

McCaul je za CBS-ov program "Face the Nation" rekao da je Johnson opredijeljen za iznošenje šireg paketa pomoći, ali nije rekao kada će se to dogoditi. "Moja želja je ova sedmica", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG