Linkovi

SAD prenijele Izraelu da neće učestvovati u akciji protiv Irana, Guterres pozvao na uzdržanost


Izraelski borbeni avion poslije misije presretanja iranskih dronova i raketa. (Foto: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)
Izraelski borbeni avion poslije misije presretanja iranskih dronova i raketa. (Foto: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Izrael je najavio da će odgovoriti na masovni iranski napad u subotu veče, nakon što je vojska saopštila da je oborila gotovo sve dronove i rakete - njih više od 300 - koji su većinom lansirani iz Irana. Iranske rakete oborene su uz pomoć Amerike, Britanije, Jordana i drugih saveznika.

Ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je zasjedao u nedjelju, zalažio se za odmazdu protiv Irana ali je podijeljen u pogledu tajminga i obima odgovora, rekli su izraelski zvaničnici.

Petočlani kabinet, koji između ostalih čine Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i ministar Benny Gantz, bi trebalo ponovo da se sastane i nastavi razgovore o izraelskom odgovoru na napad.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Netanyahua da SAD neće učestvovati u kontraofaznivi protiv Irana, ako Izrael odgovori na napad, rekli su američki zvaničnici. Jordanski kralj Abdullah rekao je Bidenu u telefonskom razgovoru u nedjelju da bi dalja eskalacija dovela do širenja konflikta u regionu, prenijeli su jordanski državni mediji.

O situaciji je u nedjelju raspravljao i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Guterres pozvao je na maksimalnu uzdržanost i upozorio članice UN da je odmazda uz upotrebu sile zabranjena međunarodnim pravom.

Guterres je naglasio da povelja UN zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države. Također je osudio iranski napad i upozorio protiv dalje eskalacije.

"Bliski istok je na ivici. Stanovnici regiona su suočeni sa stvarnom opasnošću od katastrofalnog konflikta punih razmjera. Sada je vrijeme za deeskalaciju", rekao je Guterres pred Savjetom bezbjednosti.

Izraelski ambasador Gilan Erdan pozvao je Savjet bezbjednosti da uvede "sve moguće sankcije" Iranu.

"Savjet mora danas da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu prije nego što bude prekasno".

Iranski ambasador Amir Saeid Iravani rekao je da je Iran iskoristio "pravo na samoodbranu" pri napadu na Izrael.

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. (Foto: AP Photo/Yuki Iwamura)
Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. (Foto: AP Photo/Yuki Iwamura)

"Savjet bezbjednosti nije ispunio svoju dužnost da održava međunarodni mir i bezbjednost" poslije izraelskog udara na iranski konzulat u Damasku, rekao je Iravani i dodao da zbog toga Teheran nije imao "drugi izbor" nego da odgovori. Poručio je da njegova zemlja ne želi "eskalaciju ili rat" ali da će odgovoriti na bilo koju "prijetnju ili agresiju".

"Ako Amerika pokrene vojne operacije protiv Irana, njegovih građana i interesa, Iran će iskoristiti pravo da na to odgovorili proporcionalno", rekao je Iravani.

Zamjenik američke ambasadorice pri UN Robert Wood pozvao je 15 članica Savjeta da nedvosmisleno osude iranski napad i dodao da to tijelo ima obavezu da osigura da iranski potezi ne prođu bez odgovora.

"Narednih dana, i u konsultaciji sa drugim članicama, SAD će razmotriti dodatne mjere da pozovu Iran na odgovornost ovdje u Ujedinjenim nacijama. Želim da jasno poručim: Ako Iran ili njegovi proksiji preduzmu akcije protiv SAD ili dalju akciju protiv Izraela, Iran će odgovarati za to", rekao je Wood.

Izrael je prijavio samo manju štetu, ali je prvi direktni iranski napad na Izrael potresao Izraelce koji strahuju od izbijanja većeg rata. U iranskom napadu je pogođena jedna vazduhoplovna baza na jugu Izraela, ali je nastavila normalno da operiše, dok je od šrapnela ozbiljno povrijeđena jedna sedmogodišnja djevojčica. Ukupno je povrijeđeno 12 osoba, prema podacima izraelske vojske.

Gantz je rekao u nedelju da će Izrael odgovoriti na iranski napad kada za to bude pravo vrijeme.

"Izgradićemo regionalnu koaliciju i nametnuti posljedice Iranu na način i u vrijeme koje nama odgovara", naveo je Gantz u saopštenju uoči sastanka ratnog kabineta.

Izraelski ministar odbrane rekao je da "kampanja još nije gotova - moramo i dalje da budemo na oprezu". Poručio je i da Izrael sada ima šansu da formira strateški savez protiv Irana "koji prijeti da stavi nuklearne eksplozive na rakete, što bi mogla da bude ekstremno ozbiljna prijetnja".

Izrael je i dalje u stanju visoke pripravnosti, a očekuje se da će vanredne mjere biti na snazi do ponedjeljka, uključujući zabranu školskih aktivnosti i restrikcije na velika okupljanja.

"Tokom proteklih par sati, odobrili smo operativne planove za ofanzivne i odbrambene akcije", rekao je portparol izraelskih snaga Daniel Hagari.

Iran je poručio da je napad "u potpunosti uspio" i upozorio Izrael i Sjedinjene Države u nedjelju na mnogo veći odgovor ako bude odmazde.

Načelnik iranskog generalštaba Mohamed Bageri upozorio je u televizijskom obraćanju da će iranski "odgovor biti mnogo veći od sinoćnje vojne akcijie ako se Izrael osveti Iranu" i poručio Washingtonu da bi američke baze također mogle da budu napadnute ako SAD pomognu Izraelu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je Izrael protiv "bezobzirne" odmazde i naglasio da će na to biti odgovoreno "odlučno i još snažnije".

Lideri G7 zemalja osudili su iranski napad i naveli da će raditi na stabilizaciji situacije. U saopštenju su upozorili da Teheran rizikuje "nekontrolisanu regionalnu eskalaciju".

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyn je u odvojenom saopštenju poručila da će biti razmotrene dodatne sankcije protiv Irana u bliskoj saradnji sa partnerima koje bi se "specifično odnosile na programe za dronove i rakete".

Globalne sile Rusija, Kina, Francuska i Njemačka, kao i Egipat, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su na uzdržanost.

"Uradićemo sve da zaustavimo dalju eskalaciju. Možemo samo da upozorimo sve, naročito Iran, da ne idu dalje ovim putem", rekao je njemački kancelar Olaf Scholtz tokom posjete Kini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG