Linkovi

Pompeo u posjeti Sjevernoj Koreji. Da li će Pjongjang pokušati da prevari Trumpa?


Nuklearno postrojenje u Jongbjonu, 27. juna 2008. godine (Foto: Reuters)
Nuklearno postrojenje u Jongbjonu, 27. juna 2008. godine (Foto: Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo u četvrtak putuje u Sjevernu Koreju da bi nastavio razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Njegova treća posjeta Sjevernoj Koreji dolazi poslije istorijskog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una 12. juna u Singapuru.

Poslije istorijskog američko-sjevernokorejskog samita, predsjednik SAD Donald Trump rekao je da vjeruje da Kim Jong Un ozbiljno želi denuklearizaciju. Međutim, nedavni medijski izveštaji citiraju američke obavještajne zavničnike prema kojima Sjeverna Koreja navodi Sjedinjene Države na pogrešan zaključak i nastavlja da povećava obim svojih nuklearnih aktivnosti u nekoliko objekata.

“Vidimo iz satelitskih snimaka poboljšanja ili proširenja nuklearnog objekta kao i objekata za proizvodnju projektila, dok izvještaji obavještajne zajednice ukazuju da Sjeverna Koreja povećava proizvodnju svojih materijala za fisiju, ne samo u Jongbjonu već i u drugim tajnim objektima”, kaže Brus Klingner, stručnjak za Koreju u Fondaciji Heritage u Washingtonu i bivši zvaničnik CIA i Vojne obavještajne agencije.

Bijela kuća je u ponedeljak odbila da komentariše te izveštaje:

Sara Hakabi Sanders tokom konferencije za medije u Beloj kući
Sara Hakabi Sanders tokom konferencije za medije u Beloj kući

“Nećemo ni potvrditi niti demantovati bilo kakve obavještajne izveštaje. Ono što vam mogu reći je da i dalje ostvarujemo napredak. Američki ambasador na Filipinima Sung Kim jučer se sastao sa članovima sjevernokorejske delegacije, a sekretar Pompeo, kao što sam upravo spomenula, putuje kasnije tokom nedelje u Sjevernu Koreju. Nastavićemo razgovore”, izjavila je portparolka Sarah Hacabee Sanders.

Neki analitičari navode osam propalih sporazuma sa Sjevernom Korejom i ukazuju da njeni autoritarni lideri nikada neće odustati od svog nuklearnog arsenala. Brus Klingner kaže da postoji nada, mada bi Sjeverna Koreja mogla da pokuša da vara i ovog puta.

“Ono što je potrebno Sjedinjenim Državama je da uče iz sopstvenih grešaka u prošlosti i ne dozvole da bude sklopljen još jedan loš sporazum, koji je kratak, nejasan i ne sadrži detalje poput onih koje smo imali u sporazumima o kontroli naoružanja sa Sovjetskim Savezom“.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton izjavio je u TV intervjuu u nedelju da administracija ima plan akcije, kojim bi sjevernokorejski nuklearni arsenal mogao da bude eliminisan za godinu dana, ako Pjongjang bude sarađivao.

On je rekao da bi se tim planom zahtjevale potpune informacije o sjevernokorejskom hemijskom, biološkom i nuklearnom programu i lokacijama balističkih raketa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG