Linkovi

Bolton: Sjeverna Koreja bi mogla da razmontira svoje nuklearno oružje u narednih godinu dana


Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton
Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton rekao je u nedjelju da vjeruje da veći dio sjevernokorejskog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja može da bude razmontiran u narednih godinu dana.

Bolton je rekao za CBS News da ukoliko Pjongjang već pravi "strategijske odluke" o okončanju programa razvoja oruža i "pošto su kooperativni, možemo da pravimo poteze vrlo brzo. Fizički, mogli bi da budemo u stanju da razmontiramo ogromnu većinu njihovog programa u godinu dana".

Ali, Bolton je odbio da komentariše izvještaj Washington Posta u kome se kaže da Sjeverna Koreja pokušava da prikrije nuklearni program nakon što je lider te zemlje Kim Jong Un pristao na Singapurskom samitu sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom prošlog mjeseca da "radi na denuklearizaciji Korejskog poluostva".

"Vrlo smo svjesni sjevernokorejskog obrasca ponašanja tokom decenija pregovora sa Sjedinjenim Državama", rekao je Bolton. "Znamo tačno koji su rizici da oni upotrijebe pregovore kako bi dobili na vremenu koje imaju za nastavak svog programa nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja i programa balističkih raketa."

U Singapurskom paktu, koji su Kim i Trump potpisali, nema detalja po pitanju toga kako bi i kada Pjongjang mogao da okonča svoj program razvoja nuklearnog oružja. Bolton kaže da će državni sekratar SAD Mike Pompeo ubrzo započeti diskusije sa sjevernokorejskim zvaničnicima o detaljima razoružanja.

Bolton je izrazio optimizam da će Kim sprovesti denuklearizaciju svoje nacije.

"Kim Jong Un je bio vrlo izričit nekoliko puta u Singapuru da je različit u odnosu na prethodne režime", rekao je Bolton. "Sada ćemo pustiti da njihove akcije govore za sebe."

U odvojenom intervjuu, Trump je rekao za Fox News da je imao "vrlo dobru hemiju" sa Kimom na samitu i da vjeruje da će Kim sprovesti svoju izraženu namjeru da okonča razvoj nuklearnog oružja.

"Napravio sam sporazum sa njim", rekao je Trump. "Rukovao sam se s njim. Zaista vjerujem da je ozbiljno mislio."

XS
SM
MD
LG