Linkovi

Pompeo u Rusiji: Sedmica velikih očekivanja?


Mike Pompeo, američki državni sekretar
Mike Pompeo, američki državni sekretar

Mike Pompeo, američki državni sekretar, putuje u Rusiju – gdje će se, ove sedmice, sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Njihovi susreti događaju se u trenutku u kom se Sjedinjene Države i Rusija spore u nizu pitanja poput Venecuele, Irana, kao i sumnji o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore održane 2016. godine.

Najviši američki zvaničnici, poput Pompea i Mike Pencea optužuju Rusiju da sprječava pokušaje demokratski izabranog venecuelanskog predsjednika Juana Guaida da svrgne predsjednika Nicolasa Madura – za koga tvrdi da nije izabran u skladu sa Ustavom države. Sjedinjene Države optužuju Rusiju da krizu u Venecueli koristi za obezbjeđivanje uporišta u zapadnoj hemisferi.

„Zabrinuti smo zbog akcija Rusije u Venecueli, i mislimo da je podrška Madurou osuđena na propast. Tako da se naša podrška građanima Venecuele nastavlja i to će biti predmet naše diskusije”, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta novinarima uoči puta u Rusiju.

Pompeo u utorak putuje u grad Soči na razgovore sa Putinom i Lavrovim.

Američki državni sekretar u Rusiju stiže nekoliko nedjelja uoči samita G-20 u Osaki, u Japanu, kome će prisustvuju američki i ruski predsjednici Donald Trump i Vladimir Putin.

"U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom", rekao je visoki zvaničnik State Departmenta.

U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom: Mike Pompeo (D) i Sergej Lavrov (L)
U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom: Mike Pompeo (D) i Sergej Lavrov (L)

"O našim zabrinutostima razgovaraćemo direktno – pokušati da ih suzimo i nađemo područja u kojima možemo da sarađujemo”, rekao je Pompeo. On je međutim odbio da kaže dogovara li se sastanak Trumpa i Putina na marginama samita G-20.

State Department je saopštio da očekuje da će Pompeov boravak u Rusiji doprinijeti oslobađanju Amerikanaca pritvorenih u toj zemlji. Riječ je o bivšem američkom mornaru Paul Whelanu i Michael Calveyju osnivaču moskovske grupacije Baring Vostok. Whelan je optužen za špijunažu, a trebalo bi da bude zadržan u pritvoru do 28. maja tokom istrage koja je u toku.

Calvey je uhapšen u februaru i iščekuje početak suđenja po optužbama za pronevjeru koje je odbacio. On tvrdi da se proces protiv njega koristi kao vid pritiska u korporativnom sporu o kontroli jedne ruske banke.

Whelana je u martu u moskovskom zatvoru posjetio Jon Huntsman, ambasador SAD u Rusiji. Američke diplomate zatražile su od Rusije da, kako su se izrazile, prestanu da igraju igre – istakavši da ruski zvaničnici vjerovatno pokušavaju da dobiju lažno priznanje od Velana.

Pompeo u Rusiju dolazi i u momentu pojačanih tenzija SAD-a i Rusije povodom Irana. SAD jačaju svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku, što su državni zvaničnici objasnili kao direktan odgovor na brojne zabrinjavajuće pokazatelje Irana koji bi mogli dovesti do eskalacije.

Udarna grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln i četiri bombardera B-52 stigli su na Bliski istok kao odgovor na zabrinutost da Iran možda planira napad na američke ciljeve.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG