Linkovi

Pompeo: Vojna intervencija SAD u Venecueli ako zatreba


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Šef američke diplomatije Mike Pompeo izjavio je danas da je predsjednik SAD Donald Trump spreman, ukoliko to bude bilo potrebno, da vojno interveniše u Venecueli gdje su sukobi uslijedili poslije pobune grupe vojnika protiv predsjednika Nicolasa Madura.

"Vojna intervencija je moguća. Ako to bude bilo neophodno, to će uraditi SAD", rekao je Pompeo dodajući da je Washington više za mirnu tranziciju vlasti u Venecueli.

U međuvremenu, najavljeno je da će danas razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim usljed tenzija oko političke situacije u Venecueli, rekao je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbednost John Bolton.

Pompeo je juče optužio Rusiju da je intervenisala kada je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro već bio spreman da napusti tu zemlju nakon poziva lidera opozicije Juana Guaida.

Bolton je kazao da miješanje Moskve nije poželjno. “Ovo je naša hemosfera, gde Rusija ne treba da se miješa. Napravili su grešku i to neće doprinijeti popravljanju odnosa”.

Najmanje 69 ljudi je povređeno u sukobima u Caracasu tokom protesta koje je u pratnji naoružanih vojnika poveo Guaido.

Maduro je nakon toga izjavio da je Guaido pokušao da izvede državni udar i da u tome nije uspio.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG