Linkovi

Pompeo: Poništavamo vize nekim saudijskim zvaničnicima


Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud meets with U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Riyadh...
Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud meets with U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Riyadh...

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa donijela je odluku da poništi vize ili zabrani ulazak u SAD pojedinim zvaničnicima Saudijske Arabije koji se dovode u vezu s ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo rekao je da je to samo prvi korak u kažnjavanju Saudijske Arabije zbog ubistva Kašogija, kolumniste Washington Posta, navodi AP.

"Ove kazne neće biti posljednja reč po tom pitanju", kazao je Pompeo novinarima.

Pompeo nije naveo na koga se mjera odnosi, pošto su podaci o vizama povjerljivi, ali je State Department potom saopštio da će boravak u SAD biti zabranjen 21 "osumnjičenom Saudijcu".

"SAD ne tolerišu ovako nemilosrdan potez u cilju ućutkivanja gospodina Kašogija. Ni predsjednik (Trump) ni ja nismo srećni zbog te situacije", naveo je šef američke diplomatije

Međutim, Pompeo je ipak ukazao na strateški značaj odnosa Washingtona i Rijada.

"Mi i dalje posmatramo kao ostvariv dvostruki imperativ zaštite Amerike i izvođenja pred pravdu odgovornih za ubistvo gospodina Kašogija", dodao je Pompeo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG