Linkovi

Erdoan: Ozbiljne naznake da je Kašogijevo ubistvo planirano


Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan speaking in Ankara about the ongoing investigation into the killing of Saudi journalist Jamal Khashoggi in Istanbul
Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan speaking in Ankara about the ongoing investigation into the killing of Saudi journalist Jamal Khashoggi in Istanbul

"Neće nas zadovoljiti optužbe na račun nekoliko članova obavještajne službe", kazao je u obraćanju poslanicima u Parlamentu.

Napravićemo detaljnu procjenu ubistva Džamala Kašogija, kazao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan i dodao da niko ne može da pomisli da se istraga završi bez odgovora na sva pitanja. Pozvao je Saudijsku Arabiju da dopusti da se osumnjičenima sudi u Istanbulu.

Turski predsjednik je naglasio da postoje ozbiljni znaci koji ukazuju da je ubistvo Kašogija bilo planirano i da je ubijen na "divljački" način. Dodao je da je saudijskom kralju Salmanu skrenuo pažnju na nekompetenciju konzula u Istanbulu i da je on smijenjen i vraćen u Saudijsku Arabiju.

Erdoan je rekao da su dan prije ubistva Kašogija u Istanbul stigla tri člana tima iz Saudijske Arabije, da je tim posjetio šumu u Istanbulu i Jalovi, kao i da se naknadno hapšenje 18 osoba u Saudijskoj Arabiji koji su dovedeni u vezu sa ubistvom Kašogija poklapa sa saznanjima turske obavještajne službe.

“Tim od 15 ljudi je ušao u konzulat na dan ubistva. Kamere konzulata su uklonjene”, rekao je Erdoan.

Dodao je da snimak sa spoljnjih kamera pokazuje da saudijski novinar i saradnik Washington Posta, Kašogi, nije napustio konzulat.

“Razmotrićemo Bečku konvenciju”, rekao je Erdoan.

Bečka konvencija iz 1961. godine reguliše okvir za diplomatske odnose nezavisnih država.

Novinar Džamal Kašogi je nestao 2. oktobra, a prošle nedjelje Saudijska Arabija je zvanično objavila da je mrtav.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG